Index Vakbarát Hírportál

Mégsem éget Koránt a floridai lelkész

2010. szeptember 9., csütörtök 23:39 | aznap frissítve

A nemzetközi tiltakozás hatására letett a koránégetés tervéről a floridai lelkész, aki ezzel az egykori World Trade Center közelében építendő iszlám központ ellen akart tiltakozni szeptember 11-én. Terry Jones szerint a tervezett iszlám központ imámja beleegyezett abba, hogy nem a Ground Zero közelében építkeznek. A New York-i imám azonban cáfolta, hogy bármiben is megállapodtak volna.

Terry Jones a gainesville-i baptista Dove Outreach World Center lelkésze azt tervezte, hogy szombaton, a 2001-es terrortámadások évfordulóján a Korán 200 példányát égeti el híveivel.  A lelkész maroknyi hívével az ellen akart tiltakozni, hogy a New Yorkban tervezett iszlám központ túl közel lenne a terrortámadásban lerombolt World Trade Center egykori helyéhez, a Ground Zerohoz.

A CNN szerint a felépítendő iszlám központ imámja beleegyezett abba, hogy a helyszín ne a Ground Zero közelében legyen. Jones közölte, hogy felhívta őt Robert Gates védelmi miniszter. Mint mondta, szombaton New Yorkba repül, hogy a leendő iszlám központ imámjával tárgyaljon.

A lelkész bejelentésével kapcsolatban azonban azonnal kételyek merültek fel. Jones a nyilvánosságra lépése előtt Muhammad Musri imámmal, a Közép-floridai Iszlám Társaság vezetőjével tárgyalt. A megbeszélésen szó esett a koránégetés és az iszlám központ kérdésének együttes tárgyalásáról.

Musri azonban Jones bejelentése után elmondta, hogy a lelkésszel való tárgyalás előtt Feisal Abdul Rauf imámmal nem, csak az ő feleségével, Daisy Khannal egyeztetett. A New York-i imám utóbb közleményt adott ki, amelyben cáfolta, hogy bármiben is megállapodott volna.

Muhammad Musri, aki szándékai szerint pénteken a lelkésszel együtt repül New York-ba, úgy nyilatkozott, hogy egyelőre sem a tárgyalás helyéről, sem annak időpontjáról nem állapodtak meg, sőt, még a repülőjegyeket sem foglalták le.

A CNN szerint a központ felépítését kivitelező Park51 nevű cég szóvivője cáfolta a hírt, miszerint változtattak volna a projekt megvalósításának helyszínén. Donald Trump amerikai ingatlanfejlesztő mágnás csütörtökön egyébként bejelentette, hogy a megoldás érdekében kész a vásárlási áránál 25 százalékkal magasabb összeget fizetni azért a telekért, amelyen a központot tervezik felépíteni.

Terry Jones terve világszerte hatalmas felháborodást keltett, több arab országban pedig tüntetéseket váltott ki. Az amerikai kormány fontolóra vette, hogy közvetlenül a floridai lelkipásztorhoz forduljon.

Ez vita tárgya volt a kormányzaton belül. Washingtonban többen attól tartottak, hogy a közvetlen tárgyalás precedenst teremtene, és hasonló cselekedetekre sarkallná a szélsőségeseket.

A gainesville-i lelkész az USA Todaynak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: kormányzati kérés esetén "feltétlenül átgondolnánk a kérdést. Most is ezt tesszük. Úgy gondolom, hogy egy részükről érkező hívást nem hagynánk figyelmen kívül".

Jones a hét végére tervezett akcióját egyöntetűen bírálta Barack Obama elnök, Hillary Clinton külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter, de a kormányzati vezetők és intézmények részéről mindeddig senki sem próbálta meg személyesen felvenni vele a kapcsolatot.

A tiszteletest csütörtökön FBI-ügynökök keresték fel, akik fél órán át tárgyaltak vele. A megbeszélés részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A szövetségi rendőrség ügynökei immár harmadszor jártak nála, amióta júliusban bejelentette, hogy koránpéldányokat akar égetni.

Az egyik legnagyobb muszlim szervezet, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) csütörtökön nyugalomra intette a muzulmánokat, hangsúlyozva, hogy "a Korán megvédésének leghatékonyabb módja, ha az ember a lehető legtoleránsabb a tudatlanokkal szemben".

Rovatok