Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadásokra emlékezik Amerika

2010. szeptember 11., szombat 11:26 | aznap frissítve

A majdnem háromezer halálos áldozatot követelő 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokra emlékeznek szombaton az Egyesült Államokban. A hagyományosan politikamentes megemlékezéseket idén a terrortámadásban ledöntött Világkereskedelmi Központ közelébe tervezett muzulmán közösségi központ körül kialakult vita árnyékolja be.

A New York-i templomok helyi idő szerint délelőtt nyolc óra 46 perckor harangozással jelzik azt az időpontot, amikor kilenc évvel korábban az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 tagja eltérített négy utasszállítógépet, és az első repülőgép becsapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. A városban néma csend és harangozás fogja jelezni azokat a pillanatokat is, amikor a második gép becsapódott, valamint amikor a két torony leomlott. A hagyományoknak megfelelően fel fogják olvasni az ikertornyokban meghalt 2 752 ember nevét.

Obama a Pentagonnál emlékezik

Az amerikai kormányzat három helyen tart hivatalos megemlékezéseket. Barack Obama amerikai elnök a Pentagon épületénél emlékezik meg az áldozatokról, míg Joe Biden amerikai alelnök a New York-ban, a Ground Zero közelében lévő parkban tartott eseményen vesz részt. Annál a pennsylvaniai mezőnél, ahol a negyedik eltérített gép zuhant le, Michelle Obama, valamint Laura Bush egykori first lady jelenik meg.

Szombaton reggel kivonult a szertárak elé járműveivel az összes fővárosi tűzőrség tűzoltója, hogy egyperces néma főhajtással tisztelegjenek a 2001. szeptember 11-én történt tragikus terrortámadás során hősi halált halt 343 tűzoltóra, akik a mentési munkálatok során lelték halálukat.

Tüntések és ellentüntetések lesznek New York-ban

Az eddigi években politikamentes megemlékezéseket idén a Ground Zero közelébe tervezett, és egy mecsetet is magába foglaló muzulmán közösségi központ körül kialakult vita árnyékolja be. A hivatalos New York-i megemlékezések után a központ ellenzői, és támogatói is tüntetéseket fognak tartani a városban. A rendőrség közölte, hogy biztosítani fogják, hogy a két csoport ne tudjon találkozni.

Barack Obama múlt szombaton támogatásáról biztosította a muzulmán közösségi központot, mint mondta, "állampolgárként és elnökként hiszem, hogy a muszlimoknak ugyanolyan joguk van vallásuk gyakorlásához, mint akárki másnak ebben az országban. Ez magában foglalja egy imahely és közösségi központ magánterületen történő felépítésének jogát Alsó-Manhattanben, összhangban a helyi törvényekkel és előírásokkal". Az elnök ugyanakkor hozzátette, hogy megérti azok érzékenységét is, akiket zavar a terv. "Azok fájdalma és szenvedése, akik elvesztették szeretteiket, elképzelhetetlen. Tehát megértem az indulatokat, amelyeket ez a kérdés szül. De ez itt Amerika, és elkötelezettségünk a vallásszabadság mellett megingathatatlan" - mondta az elnök.

Folytatódnak a tüntetések a koránégetési terv ellen

Afganisztánban szombaton is folytatódtak a tüntetések a floridai lelkész koránégetési terve ellen, annak ellenére, hogy Terry Jones tiszteletes előző nap bejelentette, eláll annak megvalósításától. Logar tartomány székhelyén, Puli-Alámban  helyi idő szerint szombat délelőtt ezrek vonultak az utcákra, "Halál Amerikára" jelszót skandálva. A hatóságok a levegőbe leadott riasztó lövésekkel igyekeztek megakadályozni a feldühödött tömeget attól, hogy megrohamozza a tartományi kormányzóság épületét. Sebesülésekről nem érkezett jelentés. Pénteken hasonló tiltakozó megmozdulásokra került sor több afganisztáni városban. A pénteki tüntetések során egy tüntető életét vesztette, és legkevesebb 11-en megsebesültek.

Rovatok