Index Vakbarát Hírportál

Élő adásban láthatták Kim Dzsongil fiát

2010. október 10., vasárnap 18:25 | aznap frissítve

Kim Dzsongil legkisebb fiával, kijelölt örökösével együtt nézte végig a nagyszabású katonai parádét Phenjanban, az élőben közvetített eseményen először nézhette meg jobban Kim Dzsongünt az ország lakossága.

Kim Dzsongil észak-koreai vezető kijelölt örököse, Kim Dzsongün is apja mellől, a dísztribünről figyelte az állampárt alapításának 65. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádét, amelyet a tévé is élő adásban közvetített.

Kim Dzsongil legkisebb fia először jelent meg ilyen nagy nyilvánosság előtt, az elmúlt hetekben is csak néhány kép szivárgott ki róla. Kim Dzsongün nem katonai egyenruhában, hanem apjáéra emlékeztető, de sötét színű ruhában jelent meg.

A katonai parádé része a Koreai Munkapárt alapításának évfordulóján rendezett ünnepségeknek. A párt szeptember végén tartott konferenciáján Dzsongünt a párt központi katonai bizottságának elnökhelyettesévé nevezték ki és tábornokká léptették elő, egyértelműen jelezve, hogy őt szánják apja utódjának.

A parádé a rezsim állítása szerint az eddigi legnagyobb volt az ország történetében. Ugyanakkor dél-koreai elemzők szerint ezúttal nem a katonai erő bemutatása volt a cél, hanem Dzsongün fokozatos elfogadtatása az észak-koreai néppel. "A parádé azt is jelképezte, hogy a hadsereg hű a kijelölt örököshöz" - mondta Kim Jongjun, szöuli szakértő a Guardiannek.

Kim Dzsongün egyre több nyilvános eseményre kíséri el apját, legutóbb egy koncerten jártak, előtte pedig egy katonai gyakorlatot tekintettek meg együtt.

Rovatok