Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt kimentették az összes bányászt

2010. október 14., csütörtök 05:45 | aznap frissítve

Teljes sikerrel ért véget az egész világon élőben követett mentőakció a beomlott chilei bányában, ahonnan kevesebb mint 24 óra alatt felszínre hozták a lent ragadt harminchárom embert. A bányászok többnyire jól vannak, egyiküknél állapítottak meg tüdőgyulladást.

Minden addiginál nagyobb üdvrivalgás és tapsvihar közepette, alig 23 órával a mentőakció kezdete után a hatvankilenc napra a mélyben rekedt harminchárom bányász közül az utolsó is a felszínre érkezett Chilében. A sikeres mentőakció az eredetileg tervezett két napnál jóval gyorsabban ért véget, az utolsó bányászokat alig fél óra alatt hozták fel fejenként.

A helyi idő szerint 21:55-kor felérő Luis Urzúa műszakvezető kimentésekor az egész országban félreverték a harangokat, és hatalmas ünneplés kezdődött Chilében, amely egy napra a világ figyelmének középpontjába került. Az élőben közvetített mentést egymilliárd ember figyelte a tévéképernyőkön keresztül.

A harminchárom férfi a történtek ellenére meglepően jó egészségi állapotban jött a felszínre, ugyanakkor a BBC szerint egyiküknek tüdőgyulladása van, néhányuknak károsodhatott a szeme, lyukas fogból pedig többet is találtak az orvosok. A helyszíni gyorsvizsgálat után az összes bányászt egy copiapói kórházba szállították, ahol legalább két napig megfigyelik őket.

A harminchárom bányász augusztus 5-én ragadt a mélyben, tizenhét napig a külvilággal sem tudták felvenni a kapcsolatot. A bányászok elmúlt hatvankilenc napjáról bővebben>>>

A hónapokig tervezett, nemzetközi segítséggel megvalósult mentőakció helyi idő szerint kedden éjjel negyed tizenkettőkor kezdődött, amikor a másfél hónap alatt fúrt, 66 centiméteresre szélesített járaton leengedték a 630 méteres mélységbe az első bányamentőt a külön erre a célra készített Fénix 2 kapszulában.

A bányászok névre szóló zöld védőruhákat, sisakot és a fényviszonyok változása miatt napszemüveget viseltek a kabinban, a mentőakció alatt egy speciális öv segítségével végig ellenőrizték az életfunkcióikat. Emellett kamera és kommunikációs eszközök is voltak a kabinban.

Az elsőként felérkező Florence Ávalos éjfél után nem sokkal már kiléphetett a szabad levegőre, elsőként őt fogadta szirénaszó és ujjongó tömeg a felszínen. A bányászok kimentésének sorrendjét több szempont, köztük egészségi állapotuk alapján osztották be, az utoljára maradó Luis Urzúa maga kérte, hogy jó kapitányhoz hasonlóan a végén hagyhassa el a termet. Utána már csak a műveletet lentről segítő hat bányamentőt kellett felhozni.

A helyszínen izguló többezres tömeg mellett fent kiválasztott családtagjaik, majd Sebastian Pinera elnök, a first lady és Laurence Goldborne bányászati miniszter fogadta a bányászokat, de napközben a helyszínre érkezett Evo Morales bolíviai elnök is, aki ígérete szerint elnöki gépén személyesen viszi haza a kimentett bányászok egyetlen bolíviai tagját.

Szinte egyik felérkező bányászon sem látszottak a megpróbáltatások, egyikük sem lett rosszul az út alatt, oxigénre sem volt szükségük. Sokan ugrálva pattantak ki, volt, aki énekelve érkezett, többen szikladarabokat hoztak fel emlékbe, mások térdre borulva mondtak el egy imát, legtöbbjüket pedig csak formalitásból kellett hordágyra fektetni. Így mentették ki a bányászokat>>>

A mentés végig zökkenőmentesen haladt, a viharvert, egyesek által már a chilei nemzeti múzeumba követelt Fenix 2 mentőkabinnak csak az ötödik és a hatodik túlélő között kellett javítási munkálatok miatt majdnem egy órára állnia, amíg megolajozták az oldalán a görgőket. Később a tizennyolcadik bányász után volt szükség egy rövidebb rutinellenőrzésre, a biztonság kedvéért a helyszínre szállított két pótkapszulát nem kellett felhasználni. Az elején tervezett egy óra helyett már a tizedik bányásznál 40-50 percre sikerült leszorítani a menetidőt, a végére alig 25 perc kellett Luis Urzúa műszakvezető felérkezéséhez.

"Megváltoztatok ti is, de az ország sem lesz már ugyanolyan ezután. Példát mutattatok nekünk" - mondta Urzúának Pinera elnök, akinek Barack Obama amerikai elnök és számos államfő gratulált a sikeres mentőakcióhoz. Pinera szerint a mentőakció sikere Chile egész megítélését segíti majd a világban.

A bányászokra a következő hetekben számos stúdiószereplés, interjú és a legkülönfélébb ajánlatok várnak. Terveikről egyelőre annyit tudni, hogy a másodikként kimentett Mario Sepulvedán a történtek ellenére is visszamenne bányába dolgozni, a legfiatalabb, a 19 éves Jimmy Sanchez visszaülne az iskolapadba, többen pedig gyorsan elveszik feleségül barátnőjüket.

Rovatok