Index Vakbarát Hírportál

Gyanús csomag a német kancellária postázójában

2010. november 2., kedd 16:52 | aznap frissítve

Gyanús csomagot fedeztek föl kedd délután a német kancellári hivatalban, a kormány tájékoztatási hivatala szerint nem kizárt, hogy a küldemény robbanóanyagot rejt. A kancellári hivatal postázóját a szövetségi bűnügyi rendőrség lezárta.

A küldemény, amelyet Angela Merkel kancellárnak címeztek, 13 óra tájban érkezett. Feladóként a görög gazdasági minisztérium szerepelt rajta. A német kormányfő a csomag érkezésekor a belgiumi Bruges-ben tartózkodott.

A berlini kancellári hivatal környékén megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

A tűzszerészek szerint úgynevezett "fekete port", feltehetőleg lőport, puskaport tartalmazott az a küldemény, amit jelzésnek, figyelmeztetésnek szánt a feladó. A berlini Tagesspiegel napilap keddi, internetes híradása szerint a biztonsági szakértők azt mondták: ha berobbant volna a pontosabban meg nem nevezett összetételű por, tüzet és sérülést okozhatott volna. A csomagot a rendőrök vízágyúval ártalmatlanították.

A német kancellári hivatalba érkezett csomag azután lett gyanús, hogy Athénban több bombás küldeményt találtak, illetve semmisítettek meg kedden a görög rendőrök.

A csomagot Görögországban adták fel, közölte kedd esti tájékoztatóján a szövetségi belügyminiszter. Thomas de Maiziere elmondta: a veszélyes küldemény tartalma és külső megjelenési formája azonos azzal a küldeménnyel, amelyet kedden az athéni svájci nagykövetség kapott. A Berlinbe érkezett csomagot két nappal korábban adták fel Görögországban - közölte a belügyminiszter.

Az ARD televízió hírmagyarázója szerint a jelek arra utalnak, hogy görög autonóm szervezetek állhatnak az athéni és berlini levélbombák és gyanús csomagok hátterében. Tettük mozgatórugóját abban látja, hogy ily módon akarnak tiltakozni a tavaszi pénzügyi válság nyomán Görögországra kényszerített szigorú takarékossági intézkedések ellen, amelyek Berlin és Párizs nyomására születtek az Európai Tanácsban.

A fentieket látszik megerősíteni de Maiziere is, aki elmondta: a görög hatóságok a nap folyamán őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik a szélsőbaloldalhoz sorolhatók. Egyikük tagja a "tűzsejtek összeesküvése" nevű csoportnak, amely 2008 óta számos robbantásos merényletet hajtott végre Görögországban. Az egyik gyanúsítottnál két további csomagot találtak, egyiknek a címzettje Nicolas Sarkozy francia államfő, a másiké az athéni belga nagykövetség volt.

Rovatok