Index Vakbarát Hírportál

Adómilliárdokat hozhat Kaliforniának a szívás

2010. november 2., kedd 16:42

A kaliforniai lakosok kedden döntenek a marihuána legalizációjáról. Ha a lakosság a félidős amerikai választáson igent mond a fű személyes használatára, akkor a 21 évet betöltött kaliforniai polgárok személyenként egy uncia, vagyis 31 gramm kannabiszt tarthatnak maguknál és 2,3 négyzetméternyi területen termeszthetnek is. A legalizáció becslések szerint 1,4 milliárd dollár adóbevételt hozhat az államkasszának, ráadásul a mexikói drogkartellek ellen is jól jöhet.

A legnagyobb GDP-vel rendelkező amerikai államban november 2-án, a félidős szövetségi kongresszusi választásokkal és a kormányzóválasztással egy időben népszavazást tartanak a kannabisz élvezeti cikként történő legalizálásáról.

Fűvel spórolni az államnak

A kannabiszhasználat törvényes keretek közé helyezése a kaliforniai State Board of Equalization adózási szervezet becslése szerint 1,4 milliárd dollár adóbevételt jelentene az államnak. A helyi önkormányzatok maguk dönthetik majd el, hogy engedik-e a marihuána-kereskedelmet és hogy vetnek-e ki rá adót. Tom Ammiano kaliforniai képviselő szerint eladott unicánként (31 grammonként) 50 dollár adót kellene kivetni.

A RandCorp júliusi kutatása szerint ma egy uncia, jó minőségű marihuána piaci értéke 375 dollár, vagyis 72300 forintnak megfelelő összeg. A Santa Monica-i kutató cég elemzése arra is kitért, hogy az adómentes kereskedelmi ár unciánként 38 dollárra (7300 forintra) csökkenhet, vagyis a legalizáció a kannabisz piaci árát akár 80 százalékkal is csökkentheti. A kezdeményezés támogatói szerint a jelentős árcsökkenés a mexikói drogkartellek véres és mindenható ténykedése ellen is jól jöhet.

A támogatók szerint ugyanis ha nagyon olcsó a fű, és az állam is gondoskodhat a terjesztéséről, akkor a drogkartelleknek kevésbé éri meg erőszakos bűncselekmények árán működtetni a piacot. A Huffington Post szövetségi becslésekre hivatkozva azt írja, hogy a mexikói droghálózat bevételeinek 60 százaléka a marihuánából jön, és csak az elmúlt négy évben harmincezer embert öltek meg miatta. A támogatók másik érve, hogy a legalizációval a nyomozások, letartóztatások, bírósági tárgyalások, bebörtönzések költségén is jelentősen csökkenthetnek.

Mégis üldözni fogják

Az amerikai igazságügyi miniszter ennek ellenére október közepén egyértelművé tette, hogy a szövetségi hatóságok akkor is betartatják az országos érvényű kábítószer-ellenes törvényt, ha Kalifornia törvényessé teszi a marihuánahasználatot.

A marihuána legalizálását az állam megüresedő kormányzói posztjára pályázó mindkét jelölt, a demokrata Jerry Brown és a republikánus Meg Whitman egyaránt elutasítja, tehát a legalizáció a leköszönő Arnold Schwarzenegger utolsó nagy dobása lehet. Az orvosi marihuána legalizálása is a nevéhez fűződik, ahogy az a híres nyilatkozat is, amely szerint a „marihuána nem drog, hanem egyfajta levél”.

Ha a döntés értelmében törvényes lesz a marihuánahasználat, az az egész Egyesült Államokra hatással lehet. „Ha ez átmegy, az az egész ország számára jelzés lesz arra, hogy a kaliforniaiak szerint ideje megváltoztatni a jogot. Egészen távolra nyúló következményei lehetnek, hatására más államokban vagy akár szövetségi szinten is legalizálhatják a marihuánát” – idézi a Bloomberg.com Mark Baldassaret, a kaliforniai Public Policy Institute vezetőjét.

Soros György is támogatja

A marihuána birtoklásról és termesztésről szóló 19-es kezdeményezéssel kapcsolatos kampány viszonylag szerény maradt a választási hadjáratokra elköltött összegekhez képest. A támogató kampány büdzséje 3,8 millió dollár, miközben a kaliforniai kormányzóságért harcba szállt Meg Whitman a magánvagyonából 142 millió dollárt költött arra, hogy Arnold Schwarzenegger utódja lehessen.

A 3,8 millió dollárban benne van Soros György egymillió dolláros támogatása is. A magyar befektető egyébként abban is fontos szerepet játszott, hogy Kalifornia 1996-ban elsőként engedélyezte a marihuána gyógyászati célú alkalmazását.

Rovatok