Index Vakbarát Hírportál

Scserbakov árulta el az orosz kémeket

2010. november 12., péntek 11:10 | aznap frissítve

A Kommerszant című moszkvai lap szerint elárulták a nyáron az Egyesült Államokban lebukott orosz kémeket: a Scserbakovként emlegetett ezredes a civilek életét élő kémek irányításával foglalkozott.

A nyáron tíz orosz kémet lepleztek le az Egyesült Államokban, alig két héttel később egy kémcsere keretében átadták őket az orosz félnek.

Mély titok fedte azonban az áruló nevét, amelyet az amerikai fél sem tárt fel. Nem tudni, pénzért tette-e, vagy megzsarolták. Mindenesetre egy nyilatkozó azt mondta: "Nem kétséges, hogy már utána küldtek egy Mercadert". Ramon Mercader orosz ügynök ölte meg Lev Trockijt 1940-ben Mexikóban.

Scserbakov a Szovjetunió széthullása óta az egyik legmagasabb beosztású átálló, ennek várhatóan következményei lesznek az orosz hírszerzésre nézve.

A lap szerint Scserbakov esetében elsikkadt az a körülmény, hogy lánya régóta Amerikában él. Nem gyanakodtak rá még akkor sem, amikor egy éve elutasított egy előléptetést, amihez alaposan átvilágították volna. A lap azt írta, hogy az ügy kirobbanása előtt pár nappal Amerikába utazott a fia, aki a kábítószerforgalmat ellenőrző szövetségi szolgálatnál dolgozott, de ezt a szolgálat cáfolta.

A Kommerszant szerint Scserbakov Dmitrij Medvegyev nyári amerikai látogatása előtt három nappal szökött meg, és az amerikaiak vélhetően azért kezdték lekapcsolni a régóta figyelt kémeket, mert attól tartottak, hogy az orosz fél gyanút fog, és visszavonja embereit.

Rovatok