Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi vizsgálatban tisztáznák a szervkereskedős vádakat

2010. december 22., szerda 17:21

Nemzetközi vizsgálatot kért Albánia szerdán azon vádak tisztázására, amelyek szerint köze volt a szomszédos Koszovóban egy évtizeddel korábban állítólag folytatott illegális szervkereskedelemhez.

Sali Berisha albán miniszterelnök kormánya tiranai ülésén bejelentette, hogy meghívják az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi misszióját (EULEX) és a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszéket, hogy vizsgálják ki az állítólagos szervkereskedelem albániai vonatkozásait.

Berisha teljes együttműködést ígért a vizsgálathoz. Mint mondta, garantálni akarja az Európai Uniónak, az EULEX-nek és az Európa Tanácsnak, hogy országa minden szükséges feltételt megteremt a vizsgálat lefolytatásához.

Az Európa Tanács (ET) előző kedden nyilvánosságra került jelentéstervezete hírszerzési beszámolókra hivatkozva gyilkosságokkal, illegális szervkereskedéssel és egyéb bűncselekményekkel hozta kapcsolatba Hashim Thaci koszovói miniszterelnököt. Az áldozatokat állítólag Albániába hurcolták.

Vladimir Vukcevic, a háborús bűncselekményekben illetékes belgrádi ügyész szerint mintegy négyszáz szerb fogoly és száz másik, nem albán nemzetiségű koszovói lakos kerülhetett a szervkereskedőkhöz 1999-2000-ben.

Thaci előző csütörtökön vehemensen tagadta és botrányosnak nevezte az ellene felhozott vádakat, egyben felszólította az ET-jelentést készítő svájci Dick Martyt, hogy tárja elő bizonyítékait, "ha vannak ilyenek".

Berisha szintén szorgalmazta, hogy Marty adja át összes bizonyítékát az EULEX-nek, ha valóban vannak bizonyítékai.

Rovatok