Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok lezárhatták volna a repteret

2011. január 13., csütörtök 15:33 | aznap frissítve

Több lengyel lap és az egyik lélektani nyomásgyakorlással vádolt lengyel főparancsnok özvegye is bírálta a szerdán nyilvánosságra hozott orosz bizottsági jelentést a szmolenszki tragédia okairól. Főként a lengyel pilóták felelősségét állapították meg, de a lapok szerint az orosz fél is hibás lehetett.

A két meghatározó lengyel napilap csütörtökön bírálta a lengyel kormánygép 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófájának okairól készült, előző nap nyilvánosságra hozott orosz vizsgálóbizottsági jelentést. Ebben többnyire a lengyel pilótákat hibáztatják azért, hogy a sűrű ködben megkísérelték földre tenni a repülőgépet.

A baloldali liberális Gazeta Wyborcza "Az okok banalitása" című cikkében azt írja, hogy a katasztrófa "okait nagyrészt a lengyel oldalon találjuk". "De az oroszok, akik ráadásul ellenezték a leszállást, miért nem zárták be a repteret (Szmolenszkben)? Meg kellett volna tenniük. Valószínűleg egy diplomáciai botránytól tartottak" - írja a lap.

A szerző szerint a lengyel kormány joggal bírálta a jelentésnek ezt a részét. A szmolenszki katonai repülőtér bezárása valószínűleg megmenthette volna a TU-154-es különgépet. "De mi nem kenhetjük rá az egészet másokra, és nem vethetjük a szemükre, hogy nem óvtak meg minket a saját őrültségünktől" - szögezi le a cikkíró, aki hozzáteszi, hogy a lengyel különgép kormányánál mindenesetre nem orosz pilóták ültek.

Alkalmatlanok az objektivitásra

A konzervatív Rzeczpospolita az orosz bizottság jelentésében Donald Tusk lengyel miniszterelnök Oroszország-politikája kudarcának bizonyítékát látja. A mértékadó újság "Zátonyra futott Tusk Oroszország-stratégiája" című írása szerint "sajnálatos, hogy az oroszok alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy objektívek legyenek". Szerinte az oroszok joggal mutattak rá a lengyelek hibáira, ugyanakkor nem vették figyelembe saját mulasztásaikat, ezáltal pedig megrendítették a szándékaik tisztességébe és megbízhatóságukba vetett bizalmat.

A jelentés tartalma és ismertetésének módja - emellett a lengyel ellenvetések figyelmen kívül hagyása -  bizonyíték arra, hogy Donald Tusk stratégiája zátonyra futott, írta a lap. A lengyel kormányfő meg akarta újítani Moszkvával a viszonyt, ezért vállalta a kockázatot, és támogatta azt a döntést, hogy engedjék át a nyomozást az oroszoknak...Miközben ezzel (a lépéssel) a lengyel-orosz megállapodás "arcává és kezesévé" vált, lemondott arról a lehetőségről, hogy Moszkvára nyomást gyakoroljon. A cikkíró szerint Tuskot az oroszok falhoz szorították.

Özvegye szerint rágalmazták a főparancsokot

Özvegye védelmébe vette a lengyel légierő volt főparancsnokát, aki a Lech Kaczynski néhai államfőt szállító kormánygép valamennyi utasával együtt életét veszítette a szmolenszki tragédiában. Andrzej Blasik özvegye, Ewa Blasik azt állította, hogy az orosz hatóságok tisztességtelenül rágalmazzák néhai férjét.

A jelentésben a pilóták mellett hibáztatták Blasik tábornokot is, amiért a pilótafülkében való jelenlétével lélektani nyomást gyakorolt a pilótákra a leszálláshoz. A dokumentum szerint Blasik ezt a biztonsági előírások ellenére tette, és vérében elegendő mennyiségű alkohol volt ahhoz, hogy az hátrányosan befolyásolja ítélőképességét.

Közös jelentést akarnak a lengyelek

Lengyel részről nem tartják teljesnek azt a jelentést, amelyet szerdán tettek közzé Moszkvában a Lech Kaczynski néhai államfőt és kíséretét szállító lengyel kormánygép tavaly áprilisi szmolenszki katasztrófájának körülményeiről - jelentette ki csütörtökön Varsóban Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Donald Tusk közölte, hogy Lengyelország vállalja a felelősségből rá eső részt. Lengyelország nem vitatja a vizsgálóbizottság alapvető következtetéseit, csak rámutat arra, hogy hiányosak az információk, például a diszpécserek cselekedeteiről, mondta. Nem kizárt, hogy a legmagasabb politikai szinten megbeszélést tartanak, hogy hiteles közös beszámoló készüljön a szmolenszki katasztrófáról.

A szerdai jelentést "orosznak" minősítő és egyoldalúsággal vádoló lengyel kritikákra válaszolva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter rámutatott arra, hogy az Államközi Repülésügyi Bizottság független nemzetközi szervezet. A vizsgálatot lebonyolító műszaki bizottsága vezető orosz, lengyel, amerikai s európai országokból való szakértők segítségével végezte munkáját.

Rovatok