Index Vakbarát Hírportál

Egy ember felgyújtotta magát Kairóban

2011. január 17., hétfő 11:30 | aznap frissítve

Tunézia mintájára sorozatos önfeláldozásokkal tüntetnek az észak-afrikai országokban a diktatórikus rezsim ellen. Eddig heten gyújtották fel magukat.

Egy ember felgyújtotta magát az egyiptomi fővárosában, tiltakozásul az embertelen életkörülmények ellen, jelentette a BBC.

A szemtanúk beszámolója szerint a férfi a kairói parlament előtt előbb leöntötte benzinnel, majd lángra lobbantotta magát.

A tüzet a helyszínre érkező rendőr oltotta el, majd a férfit kórházba szállították. Állapota egyelőre ismeretlen.

Hasonló eset történt néhány hete Tunéziában, ahol egy fiatal férfi gyújtotta fel magát.

A férfi önfeláldozása indította el a szegénység és munkanélküliség elleni tüntetéseket. A zavargásokban a hatóságok szerint 23 ember lelte halálát, független szervezetek szerint hatvannál is nagyobb lehet az áldotatok száma.

Zin el-Abidin ben Ali, az ország elnöke két évtized után a múlt héten elmenekült az Tunéziából. Az eset hatására a szomszédos országokban is tüntetések indultak.

Tehetetlen Egyiptom

„A demokráciának ezt a szintjét kell nekünk is elérnünk” – nyilatkozta a BBC-nek a tunéziai események kapcsán egy férfi Kairóban.

„Ez csak a kezdet. Nem csak politikai, teljes változás kell” – mondta egy másik.

Néhány tüntető a tunéziai követség előtt követelte, hogy Hosni Mubarak elnök kövesse Ben Ali tunéziai elnök példáját, és menjen el. Majd minden haladt a rendes kerékvágásban.

A tunéziai eseményeket több arab országban, köztük Egyiptomban is lelkesen fogadták.

A hasonlóságok ellenére a két országot nem lehet egy lapon említeni. Egyiptomban sokkal alacsonyabb szintű az oktatás, az írni-olvasni nem tudók száma rendkívül magas, az internetezési lehetőség alacsony. A legtöbb ember a megélhetésért küzd.

Ezek mellett nehéz elképzelni, hogy Egyiptom követi Tunézia példáját és demonstrációkkal tiltakozik a diktatórikus rezsim ellen.

Az ok viszont nem csak az oktatásban, a gazdasági termelés hiányosságaiban keresendő. Mubarak elnök három évtizedes kormányzása alatt az ország elvesztette erejét, státuszát és presztízsét.

„Miközben a kormány a számokba szerelmes – hány leburkolt utca, hány épülő kórház, szálloda – az állam szimbolikus, ideológiai küldetése elveszett” – nyilatkozta Ali Eddin Helal, a Nemzeti Demokrata Párt képviselője a BBC-nek.

„Az emberek életének értelmet kell adni, ezt csak a számokkal nem lehet” – tette hozzá.

Az egyiptomi a társadalmat frusztráció, a kiábrándultság jellemzi. Az utóbbi években rohamosan emelkedett az öngyilkosságok száma.

Megmozdulások ugyan vannak, de a tüntetéseken pár száz ember vesz részt, a számokat a rendőrség rendszeresen túlbecsüli.

Az emberek többsége reménytelen, nem lát semmilyen lehetőséget arra, hogy szavazással, aktivizmussal vagy utcai tüntetésekkel meg tudnák változtatni az országot, vagy akár saját életüket.

Sorozatos önfeláldozások

Az észak-afrikai térségben az elmúlt napokban hatan követték a tunéziai Muhammed Bouazizi példáját és gyújtották fel magukat.

Az önfeláldozók egy egyiptomi, egy mauritániai és négy algériai, a politikai rendszer ellen tüntetettek.

Rovatok