Index Vakbarát Hírportál

Mugabét választották a béke galambjának

2011. január 31., hétfő 12:19

Az Afrikai Unió döntése, miszerint a zimbabwei diktátort választották az elefántcsontparti konfliktus kezelésére, a végletekig feldühítette az emberjogi aktivistákat és Mugabe politikai ellenfeleit Zimbabwéban.

Az Etiópiában rendezett Afrikai Uniós csúcson Robert Mugabe zimbabwei elnököt választották meg az Elefántcsontparton kialakult patthelyzet moderátorának - írja az afriknews.com.

Elefántcsontparton akkor csaptak fel az indulatok, mikor a november 28-án megtartott elnökválasztás után a vesztes, eddig kormányzó  Laurent Gbagbo nem nyugodott bele vereségébe, és kijelentette: továbbra is ő az ország elnöke.

Ellenfele, a szavazatok alapján nyertes Alassane Ouattara az egykori főváros, Abidjan egyik hotelében húzza meg magát ENSZ-es békefenntartók védelme alatt.

Ugyan az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) mind Ouattarát tekintik Elefántcsontpart elnökének, Gbagbo nem hajlandó távozni a hivatalából.

Mugabe egyébként 86 fős csapatot szervez a probléma megoldására, melynek tagjai közt ott lesz Dél-Afrika vezetője, Jacob Zuma, Goodluck Jonathan nigériai elnök, vagy éppen Mauritania elnöke is. Ők lesznek azok, akik segíthetnek Ouattarának abban, hogy tárgyalások útján elérjék: ő gyakorolhassa a hatalmat.

Az uniós csúcson résztvevők arról is megállapodtak vasárnap, hogy közös stratégiát dolgoznak ki a jelenlegi helyzet megoldására, elkerülve egy esetleges válsághelyzet kialakulását.

Mugabe riválisai eközben azt mondják: az, hogy épp őt választották meg erre a posztra, azt jelenti, hogy az afrikai vezetők elismerik, mint legitim államfőt.

Robert Mugabe 1980 óta vezeti Zimbabwe országát, mely a Foreign Policy 2010-es listáján a negyedik helyet szerezte meg a világ legrosszabb helyeinek rangsorában. 1987-ben Mugabe megszüntette a miniszterelnöki hatalmat az országban és elnöknek nevezte ki magát, megszerezve ezzel az ország feletti abszolút hatalmat.

Rovatok