Index Vakbarát Hírportál

Embert ölt az Iránra rászabadított Stuxnet

2011. április 17., vasárnap 10:45

Kiberháborút indított és folytat Izrael és az Egyesült Államok Irán ellen.

Az iráni hadsereg illetékesei tavaly szeptemberben figyeltek fel először egy rejtélyes hálózati kártevő megjelenésére, ami iráni nukleáris létesítmények és más ipari objektumok számítógépeit is megfertőzte.

A Stuxnet néven azonosított féreg révén az ellenség képes lett volna az urándúsító centrifugák fölött átvenni az irányítást, emiatt átmenetileg le is kellett állítani a natanzi urándúsító programot, ismerte el szombaton Golam Reza Dzsalali, a hadsereg szabotázsellenes csoportjának vezetője az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek. A hivatalos iráni közlés szerint csak néhány centrifugát érintett a támadás, a tudósok időben felfedezték a vírust és sikerült semlegesíteni, mielőtt súlyos károkat okozott volna.

A kártékony kód beférkőzött az első iráni atomerőmű munkatársainak laptopjaira is, ami azt eredményezte, hogy többször is el kellett halasztani a busehri létesítmény beindítását, jelentette az Associated Press. Irán szerint időben észrevették a támadást, így a féreg nem jutott be az irányítórendszerekbe, de nyugati hírszerzői források szerint sikeres volt az akció, a féreg megfertőzte az erőmű központi számítógépeit is.

Szeptemberben még csak gyanították, hogy az iráni atomprogramtól tartó Izrael és az Egyesült Államok állhatnak a kibertámadás mögött, ami súlyos, akár halálos balesetekhez is vezethetett volna, közölte Golam Reza Dzsalali, hozzátéve, hogy mostanra szakértőik visszanyomozták a Stuxnet eredetét, és egyértelműen Izrael és az Egyesült Államok közös akciójáról van szó. Az Egyesült Államokban egészen Texasig sikerült követni a féreg nyomait. Nyugati szakértők szerint csak néhány rendkívül fejlett ország tud ilyen támadókódot kifejleszteni.

Az utóbbi hónapokban  több robbanás is történt különféle iráni ipari létesítményekben, erőművekben - de főként olajipari és petrolkémiai üzemekben -, amikben összesen tíz ember vesztette életét. Eddig nem volt hivatalos magyarázat ezekre a balesetekre, de Dzsalali szombaton kijelentette, hogy "ellenséges erők támadták meg az ipari infrastruktúrát, és a kibertámadással aláásták az ipari termelést. Ez országunk elleni ellenséges akció." Iráni számítógépes szakértők folyamatosan küzdenek a rosszindulatú kódok ellen, és eddig több katasztrófahelyzetet sikerült megelőzniük, mondta Dzsalali, anélkül hogy részletezte volna ezeket. "Ha nem léptünk volna időben közbe, hatalmas anyagi kárral és rengeteg halálos áldozattal járt volna a támadás."

Rovatok