Index Vakbarát Hírportál

Strauss-Kahn őrizetben marad

2011. május 16., hétfő 18:57 | aznap frissítve

Legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon a szexuális erőszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahnnak, miután elutasították ügyvédei kérését, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.

Őrizetben marad Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap szexuális erőszakkal megvádolt vezérigazgatója, döntött New York-i meghallgatásán a bíróság. A bíró úgy ítélte meg, hogy fennáll a szökés veszélye, ezért elutasította, hogy óvadék ellenében szabadon engedjék az IMF-vezért.

Dominique Strauss-Kahnt a Sofitel hotel egyik szobalánya vádolta meg azzal, hogy a férfi lakosztályában erőszakoskodott vele. A 32 éves nő több személy közül azonosította is a közgazdász-politikust.

Az ügyész börtönbüntetést kért Strauss-Kahnra, aki a vád szerint elmenekült a a Times Square-i Sofitel hotelből, és könnyen visszamehetne Franciaországba ahol aztán Roman Polanskihoz hasonlóan eltűnhetne az amerikai igazságszolgáltatás elől. Az ügyészek szerint felmerült a gyanú, hogy Strauss-Kahn korábban is követett el hasonló bűncselekményt.

Rendőrségi források szerint a szállodában talált DNS-nyomok bizonyítják a bűncselekményt.

Védőügyvédei szerint Strauss-Kahn ártatlan, ezért azt kérték, hogy egymillió dolláros óvadékot állapítsanak meg, és szabadlábon védekezhessen. Szerintük csak azért sietett el a hotelből, mert késésben volt egy ebédről a lányával. Strauss-Kahn azt mondta nekik, hogy együttműködik a nyomozókkal, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

A 62 éves közgazdászprofesszort a New York-i rendőrség az Air France repülőgépéről szállította le szombaton. A repülőtérről visszatelefonált a szállodába ottfelejtett mobiljáért, addigra azonban már kereste a rendőrség, ezért a hotel értesítette a hatóságokat. Az IMF vezérigazgatója az előállítása során nem tanúsított ellenállást, de nem volt hajlandó vallomást tenni.

A rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolja az IMF vezetőjét. Strauss-Kahnt bűnössége esetén az első két vádpont mindegyikéért, külön-külön tizenöttől húsz évig, a harmadikért pedig három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Ügyvédei szerint tanúk is bizonyítják, hogy Dominique Strauss-Kahn valójában a lányával ebédelt, amikor a vádak szerint egy szobalánnyal erőszakoskodott. Ugyanakkor a rendőrség első bejelentésével ellentétben már nem 13:00 órát, hanem 12:00-hoz közelebbi időpontot jelölt meg az erőszak feltételezett időpontjaként, ezért nem mérvadó, hogy Strauss-Kahn már 12:28-kor kijelentkezett a hotelből.

Bár nem jelentette be indulását, de a korábban szocialista színekben politizáló Strauss-Kahn a felmérések szerint a 2012-es francia elnökválasztás egyik nagy esélyese lehetett volna. A mostani ügy azonban végleg elvágta az indulás lehetőségét. Bővebben>>>

Hétfőn egy 31 éves francia írónő ügyvédje is bejelentette, hogy ügyfele feljelentést fog tenni Dominique Strauss-Khan ellen szexuális zaklatás vádjával egy 2002-es eset miatt.

Dominique Strauss-Kahnnak legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon.

Rovatok