Index Vakbarát Hírportál

Dominique Strauss-Kahn gengszterek közé került

2011. május 17., kedd 10:08

Az IMF-vezérét New York leghírhedtebb börténében tartják őrizetben. A luxushoz szokott francia bankvezér 24 órás megfigyelést kapott, reggel 6-kor ébresztik és napi egy órát pihenhet.

Miután a szökés veszélye miatt elutasították az IMF vezetőjének egymillió dolláros óvadék-ajánlatát, Dominique Strauss-Kahnt a New York-i Rikers Island börtönbe szállították. A bankvezér következő, pénteki meghallgatásáig biztosan, de ha perre kerül sor, annak a végéig az ország egyik legszigorúbb büntetésvégrehajtási intézményében marad, ahol mintegy 11 ezer embert tartanak fogva.

A BBC kommentárja szerint Rikers Island-en Strauss-Kahn a legkevésbé sem számít átlagos rabnak. A város peremén, a La Guardia repülőtér közelében lévő, Queens városrészből egy hídon megközelíthető intézményben a legsúlyosabb bűncselekmények miatt elítélt erőszakos bűnözőket és bandatagokat tartják fogva.

A hozzá hasonló, sokágyas cellákban elhelyezett, alacsony rizikófaktorú raboktól eltérően DSK-t egyszemélyes cellában őrzik, és az őrök a saját érdekében 24 órás megfigyelés alatt tartják. Erre a börtön viszonyait ismerő források szerint azért van szükség, nehogy valamelyik elítélt a hírnév érdekében megtámadja.

A BBC fanyar megjegyzése szerint az ellátás színvonala igen messze esik a manhattani szállodákban szokásostól.

Az irónia arra utal, hogy (ha teheti), DSK nem veti meg a luxust. A sajtó régóta csámcsog fényűző életmódján, melynek a legdrágább öltönyök, a Sofitel-hez hasonló, éjszakánként több ezer dollárba kerülő lakosztályok és az első osztályú repülőjegyek éppúgy a részét képezték, mint a bankvezető drága lakásai és villái.

"A börtön zsúfolt, az étel borzalmas, és ami a legrosszabb, vadásznak a híres emberekre – nyilatkozta az ismert védőügyvéd, Gerald Lecourt  a brit Tegeraph-nak. – Vastag rácsok és olyan kapuk vannak, amelyek nyitáskor és záráskor mindig hangosan csattannak."

Az új rabok alapos átvizsgálásának a tetoválások és egyéb, bandatagságra utaló jelek keresése is  a része. DSK hetente három látogatót fogadhat.

Dominique Strauss-Kahn-t szombaton, egy Párizsba induló járaton vették őrizetbe, miután a Times Square-i Hotel Sofitel-ben a gyanú szerint erőszakkal próbált szexre kényszeríteni egy szobalányt.

Rovatok