Index Vakbarát Hírportál

NAÜ: Szíria valószínűleg titkos atomprogramot folytatott

2011. május 24., kedd 21:14

Valószínűleg egy félig kész titkos atomreaktor volt az az épület, amelyet izraeli harci gépek négy éve lebombáztak Szíriában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden kiszivárgott jelentése szerint.

A NAÜ jelentéstevői arra a következtetésre jutottak, hogy az al-Kibarban lerombolt épület nagy valószínűséggel egy félig kész nukleáris létesítmény volt, amelynek létezését nem jelentette be a NAÜ-nek a közel-keleti ország.

A hírügynökségek birtokába került dokumentum az Egyesült Államok már korábban megfogalmazott, ám Szíria részéről vitatott vélekedését támasztja alá. Diplomáciai források szerint a jelentés tartalma alapján várhatóan erősödni fog a szíriai rezsimre nehezedő nemzetközi nyomás, és az ügy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet.

A NAÜ még a légitámadás előtt kérte, hogy megvizsgálhassa a létesítményt, de nem kapott erre engedélyt Szíriától.

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója a múlt csütörtökön egy párizsi sajtótájékoztatón is azt mondta, hogy Szíria titokban
atomreaktort akart építeni.

Az ENSZ-családhoz tartozó, bécsi székhelyű szervezet szakértői az iráni atomprogramról is új információkkal rendelkeznek. A jelentés szerint az új adatok alapján még bizonyosabbnak tűnik, hogy Irán a múltban atomfegyverprogramon dolgozott vagy jelenleg is azon dolgozik.

Az EU hétfőn fokozta a nyomást a tiltott nukleáris fegyverkezési programmal gyanúsított Iránra. A külügyminiszterek döntöttek mintegy száz iráni cég Európában elérhető javainak befagyasztásáról, és újabb iráni személyekkel szemben rendeltek el beutazási tilalmat.

Rovatok