Index Vakbarát Hírportál

Elfogták Ratko Mladicsot

2011. május 26., csütörtök 12:26 | aznap frissítve

Szerbiában letartóztatták Ratko Mladicsot, a 16 éve bujkáló, háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, jelentette be Boris Tadics szerb elnök. Mladicsot kiadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Mladicsot a vajdasági Lazarevo nevű faluban vették őrizetbe. Milorad Komadics névre kiállított hamis igazolvány volt nála, nem hordott álruhát és szakállt sem növesztett. Letartóztatásakor nem tanúsított ellenállást.

A szerb állami televízió öt perccel egy óra előtt szakította meg adását, és rendkívüli híradásban számolt be a letartóztatásról. Boris Tadics szerb elnök hivatalosan is bejelentette, hogy a szerb titkosszolgálat és a háborús bűncselekmények feltárásával foglalkozó szolgálat emberei csütörtökön reggel elfogták a háborús bűntényekkel vádolt Ratko Mladicsot, és megkezdik a kiadatási eljárást a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A BBC szerint Mladics még délután bíróság elé áll Belgrádban, egyelőre azonban nem tudni, hogy közvetítőstábokat a helyszínre engednek-e. A kiadatási eljárás egy hétig tarthat.

Először a belgrádi belügyminisztérium egyik név nélkül nyilatkozó illetékese közölte, hogy Szerbiában, egy meg nem nevezett helyszínen tartóztattak le egy férfit, aki külsőre hasonlít Mladicsra. A szerb Blic szerint Milorad Komadics névre kiállított hamis igazolvány volt nála. A férfit DNS-vizsgálatnak vetik alá, ami három napot vesz igénybe.

Az akció részleteiról Boris Tadics nem beszélt. A B92 rádió honlapján megjelent beszámoló szerint Mladic nem hordott álruhát és szakállt sem növesztett. Az RTS szerb állami tévé szintén ilyen értesülést tett közzé a honlapján, s megjegyezte: Mladicot nehéz felismerni, mert megöregedett.

A Magyar Szó úgy tudja, a speciális egységek hajnalban a Nagybecskerek melletti Lázárföld (Lazarevo) nevű, többnyire a második világháború után Boszniából betelepült szerbek által lakott faluban keresték Mladicsot, akinek ott rokonai élnek. A vajdasági magyar napilap értesülései szerint a falu négy házában végeztek házkutatást.

Radmilo Stanisic, Lazarevo polgármestere a belgrádi B-92 rádiónak azt mondta: a reggeli órákban értesült arról, hogy a faluban a rendőrség házkutatást tart három házban, de azt csak később tudta meg, kit fogtak el ott. Lazaraveói lakosok azt mondták a BBC-nek, hogy hajnali fél hatkor kezdődhetett rendőri akció abban az utcában, ahol állítólag Mladics egyik rokona is élt. Néhány helyi délután dühösen kiabált a faluba érkező tévéstábok tagjaival.

A 16 éve szökésben lévő Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot 1992 és 1995 között elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt körözi a délszláv háborús ügyeket kivizsgáló hágai nemzetközi bíróság. Mladics nevéhez kötik a többi között a tízezer életet követelő szarajevói ostromot, valamint a srebrenicai mészárlást, ahol több mint nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkoltak le a szerb katonák. A srebrenicai mészárlásról részletesen itt olvashat >>>

64 háborús bűnöst ítéltek el

A hágai törvényszék összesen 161 embert vádolt meg a volt Jugoszlávia területén elkövetett súlyos háborús bűncselekménnyel. A hágai Nemzetközi Törvényszék honlapján található adatok szerint 125 ember esetében már lezárult az eljárás. 64 háborús bűnöst elítéltek, közülük 32 már letöltötte a büntetését, 3-an pedig meghaltak a börtönben. 12 megvádolt embert felmentettek, 20 esetben visszavonták a vádiratot, 16-an meghaltak, mielőtt ítélet született volna. A többiek ügyével nem Hága, hanem az egyes országok bíróságai foglalkoztak. 36 ügy van még folyamatban. 14-en arra várnak, hogy ügyük a fellebbviteli fórum elé kerüljön, 17 embernek jelenleg is tart a tárgyalása, 3 arra vár, hogy elkezdődjön. Már csak ketten voltak szabadlábon, Ratko Mladics és Goran Hadzsics. Az utolsóként bujkáló, háborús bűncselekményekért körözött Goran Hadzsicsról itt olvashat>>>

Mladics ellen 1995-ben emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék. 2000 októberéig háborítatlanul élt Belgrádban, amíg fennállt az azóta a hágai törvényszék fogdájában elhunyt Szlobodan Milosevics rendszere. Azóta kénytelen volt rejtőzködni, de Serge Brammertz hágai főügyész korábban  többször is kijelentette, vannak arra utaló jelek, hogy Mladics Szerbiában van.

A hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) főügyésze korábban bírálta Szerbiát, mondván, nem kielégítő a balkáni országnak a törvényszékkel való együttműködése. Boris Tadics szerb elnök csütörtökön azt mondta: reméli, hogy ezzel lezárulhat egy nehéz időszak az ország történelmében. "Egyetlen háborús bűnös sem kerülheti el, hogy szembenézzen a törvénnyel." A szerb elnök azt mondta: "ezentúl senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy Szerbia együttműködik a hágai törvényszékkel, megígérhetem, hogy az összes háborús bűnös kézre kerül, Goran Hadzsics is."

Serge Brammertz, a hágai törvényszék ügyésze első reagáló nyilatkozatában kijelentette: Mladic letartóztatásával Szerbia "teljesítette egyik nemzetközi kötelezettségét". Az Európai Unió azt várja, hogy az elfogott Ratko Mladicot haladéktalanul adják ki Hágának - hangsúlyozta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton szerint a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűnökkel vádolt parancsnokának az elfogása "fontos lépés Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára".

Mladicsot számos biztonsági szolgálat és "fejvadász" kereste. Tavaly októberben a szerb kormány a 2007-ben megállapított 1 millióról 10 millió euróra emelte a fejére kitűzött vérdíjat. Ratko Mladicsot utoljára 2003 februárjában látta egykori szakácsa a boszniai Szerb Köztársaságban.

Két évvel ezelőtt előkerült több videó Mladicsról, a felvételek között vannak olyanok, amelyek 10 éven belül készültek a tábornokról. A videókból egyértelműen kiderült, hogy a világ egyik legkeresettebb bűnözője egyáltalán nem bújkált Szerbiában. A filmeken a tábornokot lánya temetésén, unokája születése alkalmából rendezett ünnepségen és fia esküvőjén láthatjuk. A videókat nyilvánosságra hozó bosnyák tévé szerint a legfrissebb képeket 2008-ban forgatták.

A 69 éves extábornoknak már tíz éve is komoly gyomor- és szívpanaszai voltak. Családja tavaly holttá nyilvánítását kezdeményezte mondván ilyen hosszú bujkálást biztos nem élt túl orvosi segítség nélkül. Cikkünk Ratko Mladics pályájáról >>>

Nem kizárt, hogy Mladics elfogása miatt tüntetések lesznek Belgrádban és más szerbiai városokban. Banja Lukában a boszniai szerb háborús veteránoknak Mladics a szerb köztársaság megteremtésének szimbóluma volt, ezért többen is megfenyegették Boris Tadics szerb elnököt, hogy "nem bocsátják meg Mladics elfogását".  "Egy szerb tábornok ilyen szégyenteljes elfogása nagy csapás az országnak" - mondta Boris Alekszics, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt szóvivője. Boris Tadics azt mondta, nem tart attól, hogy Szerbia Mladics letartóztatása miatt politikailag instabillá válik. Azokat, akik megpróbálkoznak valami hasonlóval, letartóztatják és felelősségre vonják, közölte az elnök.

Még mielőtt Belgrádban hivatalosan megerősítették volna a körözött háborús bűnös elfogásának hírét, Brüsszelben Stefan Füle bővítési EU-biztos szóvivője kijelentette: ha a hír igaz, akkor az azt jelenti, hogy Szerbia megértette az ICTY-vel való együttműködés jelentőségét. Szerbia "eldöntötte, hogy konkrét további lépéseket tesz az európai úton" - értékelte a fejleményt Natasha Butler.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke a hivatalos bejelentés után nyilatkozatban üdvözölte Mladic letartóztatását. "Ez jó hír Szerbiának, a térség stabilitásának, és új lendületet ad Szerbia EU-csatlakozási folyamatának" - fogalmazott Buzek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy még mindig szabadlábon van a Hága által szintén körözött Goran Hadzic.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szintén nyilatkozatban adott hangot örömének. Emlékeztetett arra, hogy Mladics "kulcsszerepet játszott a balkáni és az európai történelem néhány legsötétebb epizódjában, beleértve Szarajevó ostromát, valamint bosnyák férfiak és fiúk ezreinek 1995-ben Srebrenicában történt legyilkolását". Most, csaknem 16 évvel azután, hogy vádat emeltek ellene, végre lehetőség nyílik az igazságtételre - tette hozzá Rasmussen. Részletesen itt olvashat arról, milyen hatása lehet Mladics elfogásának Szerbia uniós közeledésére>>>

Rovatok