Index Vakbarát Hírportál

Belgrádban kezelték a rákos Mladicsot

2011. június 2., csütörtök 14:16 | aznap frissítve

Ügyvédje szerint 2009-ben Belgrádban nyirokrák miatt kezelték Ratko Mladicsot, a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb extábornokot. Kemoterápiás kezelést kapott, és meg is műtötték.

Milos Saljics közölte, hogy az esetről készült egészségügyi dokumentumok másolatait átadta a háborús bűnökkel foglalkozó szerb ügyésznek, azt azonban nem árulta el, hogy kik, és pontosan melyik intézményben kezelték Mladicsot.

Az ügyvéd elmondta, hogy Mladics háromszor kapott agyvérzést, és két szívrohamot is túlélt. Négy hónapot töltött egy belgrádi klinikán, ahol rákkal kezelték.

"Betegsége évekkel korábban kezdődött. Az őt kezelő kórház nyilvántartásai szerint kilenc évvel a 2009-es kemoterápia előtt is ugyanabban az intézményben látták el" – árulta el a Press című napilapnak Saljics.

A Press nyilvánosságra hozta a Mladics nevét, születési évét és egyéb adatait is tartalmazó dokumentumot, amely a nem-Hodgkin-limfóma diagnózist állapította meg. A kórház és az orvosok neve nem látszik a dokumentumon.

Mladicsot gyomorfekéllyel műtötték (amit valószínűleg a limfóma okozott), és a kemoterápiás kezelés következtében kihullott a haja, bőre pedig pirosassá vált – tette hozzá az ügyvéd.

A napilap idézte a legfontosabb belgrádi kórházak illetékeseit, akik tagadták, hogy Mladics náluk kapott volna kezelést 2009. április 20. és július 18. között.

Saljics nem árulta el, honnan szerezte meg a kórházi nyilvántartást, de biztosított arról, hogy "szerb és külföldi orvosok" kezelték Mladicsot.

A háborús bűnökkel vádolt egykori tábornokot tizenhat év után fogták el, és kedden adták át a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Rovatok