Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyesen megsérült a jemeni elnök

2011. június 7., kedd 17:51

Súlyos fejsérüléssel és égési sérülésekkel ápolják Rijádban a Jemenből kimenekített elnököt, írja a BBC. Ali Abdulláh Szálehet Szaud-Arábia fővárosának egyik kórházában ápolják, a korábban hittnél jóval súlyosabbak, életveszélyesek sérülései: testének negyven százaléka megégett, és koponyaűri vérzést szenvedett a támadásban.

Szombaton az elnökhöz közel álló források még arról beszéltek, hogy Száleh másodfokú égési sérüléseket szenvedett mellkasán és arcán, és hogy szíve alatt pár centiméterrel eltalálta egy repesz.

Ali Abdulláh Száleh elnök szanaai rezidenciáját pénteken támadták az ellenzéki erők. A legelső hírek még a haláláról szóltak, később kiderült, hogy életben van és elhagyta az országot, a szomszédos Szaúd-Arábiába vitték orvosi kezelésre.

Az elnök eltávolításáért küzdő különféle csoportok szombaton örömünnepet ültek, miután az elnök elhagyta az országot, de hétfőn már újabb összecsapásokról érkeztek hírek Jemen déli részén lévő városokból.

Harcok délen

Az al-Kaida legkevesebb 30 fegyveresét, köztük a nemzetközi terrorhálózat egyik helyi vezetőjét ölték meg jemeni kormánykatonák Zindzsibár kikötővárosban - közölte kedden a szanaai védelmi minisztérium.

Abján tartomány székhelye tíz napja került az iszlamisták kezére. A kormányerők hétfő éjszaka támadták meg a milicistákat, és az ütközet mintegy 3 órán át tartott. Számos al-Kaida-tag megsebesült. A védelmi minisztérium közleménye közölte: a kormányerőket is veszteség érte. Helyi illetékesek szerint 15 katona esett el.

A közlemény szerint a megölt iszlamisták között van Haszan Agili, a Szanaától keletre fekvő Márib városában működő al-Kaida-sejt vezetője is. A férfit korábban nagy erőkkel keresték a jemeni hatóságok.

Jemenben a hónapok óta tartó válság oka, hogy a 33 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök nem hajlandó megválni hatalmától, az ellenzék pedig nem tágít, és kizárólag az elnök lemondásában látja a helyzet rendezésének a lehetőségét.

Rijádban és Washingtonban attól tartanak, hogy az ingatag jemeni politikai helyzet az arab-félszigeti al-Kaidának, az AQAP-nak kedvez, amelynek így lehetősége nyílik szaúdi és amerikai célpontokat megtámadni a térségben. Jemen ugyanakkor az olajtartályhajók fontos tengeri útvonalai mentén fekszik, ezért az olajban gazdag Szaúd-Arábiának érdeke, hogy az országban rend legyen. Zindzsibár is fontos olajkikötő, valamikor 50 ezren lakták, de a kormányerők és az iszalmisták harcai miatt ma már egy kísértetvárosra emlékeztet, ahol megszűnt az áram- és a vízszolgáltatás.

Száleh épp a terrorveszéllyel kapcsolatos aggodalmakat igyekezett meglovagolni, hangoztatva, hogy a jelenlegi kormány távozása esetén az al-Kaida a térségben jelentősen megerősödik. Washington azonban a békés és rendezett hatalomátadást tartja a legjobb megoldásnak.

Rovatok