Index Vakbarát Hírportál

Blokád alatt a Lufthansa párizsi beszállókapui

2011. július 8., péntek 08:19 | aznap frissítve

Körülbelül ötven utas elfoglalta péntek reggel a Lufthansa német légitársaság beszállókapuit a párizsi Roissy repülőtéren, miután nem engedték őket felszállni gépükre, mert szerepeltek azon a listán, amelyet Izrael állított össze a nemkívánatos személyekről.

"A Roissy blokád alatt, a Lufthansa kollaboráns" – skandálták az aktivisták a repülőtér 1-es terminálján.

"A Roissy izraeli megszállás alatt van" – jelentette ki egyikük.

Az aktivisták Tel-Avivba utaztak volna Frankfurt érintésével. Előző nap az izraeli hatóságok kérésére nem engedtek fel kilenc palesztinbarát aktivistát a Malév egyik járatára ugyanezen a párizsi repülőtéren.

A visszatartottak szintén Tel-Avivba utaztak volna, ahol több száz aktivista akar részt venni egy palesztin szolidaritási akcióban.

A francia külügyminisztérium képviselője csütörtökön elmondta: a döntést közvetlenül a magyar légitársaság hozta meg, abba a francia hatóságoknak nem volt beleszólásuk. "Az izraeli hatóságok közvetlenül a légitársaságot értesítették, amely törölte a megnevezett személyek jegyét. Mi semmit nem kértünk a Malévtól. Csak kiadtunk egy nyilatkozatot" – hangsúlyozta a külügyi illetékes.

Péntek reggel Brüsszelben is hasonló eset történt, három francia állampolgár nem szállhatott föl a Swiss svájci légitársaság Zürichen keresztül Tel-Avivba tartó repülőgépére. Közölték velük, hogy törölték őket az utaslistáról.

Izrael egy 342 nevet tartalmazó listát juttatott el légitársaságoknak. A listán szereplők "nemkívánatos személyek" a zsidó államban, és mindenképpen visszafordítják őket, ha megpróbálnak belépni Izraelbe – közölte az izraeli bevándorlási hivatal szóvivője.

Rovatok