Index Vakbarát Hírportál

Strauss-Kahn imázsát kikezdte a botrány

2011. július 8., péntek 06:24 | aznap frissítve

A legfrissebb felmérések szerint a franciák nagy többsége nem szeretné, hogy Dominique Strauss-Kahn induljon a 2012-es köztársaságielnök-választáson.

A napokban két közvélemény-kutatás is készült, és mindkettő esetében 60 százalék fölött volt az Egyesült Államokban nemi erőszakkal vádolt Strauss-Kahn elnökjelöltségét elutasítók aránya.

A Les Echos című gazdasági napilap számára készült felmérés szerint a franciák 62 százaléka azt szeretné, hogy Strauss-Kahn már a szocialista párt ősszel tartandó előválasztásán se induljon.

A konzervatív Le Figaro Magazine című hetilap és az LCI hírtelevízió megbízásából készített felmérés adatai szerint a franciák 65 százaléka ellenzi és 35 százaléka támogatja a politikus-üzletember elnökjelöltségét. A megkérdezettek 44 százaléka továbbra is úgy hiszi, hogy Strauss-Kahn jó köztársasági elnök lenne. Az indulási szándékukat már bejelentő szocialista politikusok közül Francois Hollande-ról a válaszadók 50, Martine Aubryról 41, Ségolene Royalról pedig 21 százaléka gondolja ugyanezt.

Az adatokat magyarázva a CSA közvélemény-kutató intézet rámutatott, hogy Strauss-Kahn imázsát erősen és tartósan kikezdte a botrány, és nem kedveznek neki a feltételek a politikai életbe való esetleges visszatéréshez.

Erős kételyek

A hatvankét éves Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, miután a Sofitel szálloda egyik szobalánya, egy 32 éves guineai bevándorló, azt állította, hogy nemi erőszakot kísérelt meg ellene. A vádak azonban összeomlani látszanak, miután erős kételyek merültek fel a szobalány szavahihetőségét illetően. Az amerikai sajtó arra számít, hogy hamarosan ejteni fogják a nemi erőszak kísérletének vádját az ügyészek.

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy Tristane Banon francia írónő kedden hivatalos feljelentést tett Strauss-Kahn ellen nemi erőszak kísérlete miatt. Banon azt állítja, hogy a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója 2003-ban meg akarta őt erőszakolni. Egyelőre nyitott kérdés, hogy a francia hatóságok miképp reagálnak a feljelentésre.

Rovatok