Index Vakbarát Hírportál

Wikileaks: A norvégok nem vették komolyan a terrorveszélyt

2011. július 22., péntek 21:52

Az amerikai hatóságok elégedetlenek voltak azzal, ahogy a norvégok a terrorveszélyt kezelték, áll egy Wikileaksen olvasható diplomáciai táviratban. Egy másik feljegyzés a Norvégiában élő pakisztániak radikalizálódásának veszélyére figyelmeztet.

Egy 2009-es távirat szerint, melyet a Wikileaks hozott nyilvánosságra, az amerikai hatóságok elégedetlenek voltak a norvég titkosszolgálat felkészültségével és azzal, mennyire vették komolyan a terrorfenyegetettséget.

A távirat szerint a norvégok úgy érezték, az ország immunis a terrorra, az al-Kaida pedig nem jelent közvetlen fenyegetést számukra.

Nem kellett a brit segítség

Egy konkrét ügyben, ahol egy olyan valaki után nyomoztak, aki egy al-Kaida sejt tagja lehetett, a norvég hatóságok együttműködőek voltak ugyan, de például elutasították a brit segítséget, akik a lehallgatáshoz és a megfigyeléshez biztosítottak volna eszközöket - írta Barry White, aze Egyesült Államok norvégiai nagykövete.

Egy másik lehallgatott beszélgetés esetében, mely szintén terorristagyanús elemek között folyt, a norvég hatóságok szintén jóval enyhébbnek értékelték a fenyegetést, mint az amerikai és a brit szolgálatok.

Nyoma veszett a bombának

A távirat arról is szól, a norvég hatóságok egyszer nyomát vesztették egy bomba előállítására alkalmas eszköznek, melynek korábban követték az útját.

Egy másik, 2008-as távirat is megerősíti ezt - ebben arról van szó, az amerikaiak próbálják rábírni a norvégokat, hogy vegyék komolyabban a terorrizmust. 2007-ból  pedig egy oylan távirat származik, ami a Norvégiában élő pakisztániak radkalizálódásának veszélyére hívja fel a figyelmet.

Nem gondolták volna

A merénylet utáni reakciók részben megfelelnek ennek a képnek. "Mégha az ember fel is van készülve ilyesmire, ha megtörténik, az mindig drámai" - mondta Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök. 
Barack Obama ugyanakkor a támadások elítélése mellett arról beszélt, ez újabb emlékeztető, hogy a terrorveszélyt komolyan kell venni.

Az Indexnek küldött helyszíni olvasói levelek, és a nemzetközi sajtóban olvasható reakciók is arról árulkodnak, a legtöbben nem gondolták volna Norvégiában, hogy ilyesmi velük is megtörténhet.

Arról, hogy kik állhatnak a támadások mögött, bővebben itt olvashat.

Rovatok