Index Vakbarát Hírportál

Rosszul tervezett jelző okozhatta a kínai vonatbalesetet

2011. július 28., csütörtök 08:31 | aznap frissítve

A jelzőberendezések tervezési hibája, illetve emberi mulasztás okozhatta a szombati kelet-kínai vasúti szerencsétlenséget. A Vencsou városa közelében történt balesetben szuperexpresszek ütköztek, és zuhantak le egy viaduktról. 43-an meghaltak és több mint 200-an megsérültek.

A sanghaji vasúttársaság vezetője, An Lu-seng (An Lusheng) közölte: az előzetes vizsgálatok szerint a jelzőberendezések tervezésében komoly hibák történtek, s ezért villámcsapás következtében a műszerek felmondták a szolgálatot, a jelzőlámpák pedig piros helyet zöld jelzést adtak.

Emellett okolható a balesetért a vencsoui pályaudvar ügyeletes diszpécsere is, aki nem vette észre időben a hibát. A berendezéseket fejlesztő vállalat csütörtökön bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól és a sérültektől, s közölte, kész felelősséget vállalni a történtekért.

Ven Csia-pao (Ven Jiabao) kíani miniszterelnök a vasúti baleset helyszínén csütörtökön ígéretet tett arra, hogy az okokra fényt derítő vizsgálat eredménye "kiállja majd a történelem próbáját", a nyomozás nyílt és a nyilvánosság számára is átlátható lesz.

"Szigorúan meg fogjuk büntetni azokat, akik felelősek a balesetért és azokat, akiket vezetőként terhel felelősség" - hangoztatta Ven. Leszögezte, hogy a kormány az emberek életének védelmét tartja a legfontosabbnak. A kormányfő szerint a katasztrófa rávilágított arra, hogy a gyorsvasút építésénél a hangsúlyt nem a sebességre, hanem a minőségre, a hatékonyságra és legfőképpen a biztonságra kell helyezni.

A legalább 43 halálos áldozattal és 210 sebesülttel járó szerencsétlenségről először sem a hivatalos kínai média, sem a kínai kormány nem adott tájékoztatást. A BBC beszámolója szerint a kínai Twitter, a Sina Weibo egyik júzere robbantotta ki az ügyet.

Gyanús körülmény volt, hogy az egyik szemtanú beszámolója szerint a katasztrófa után buldózerek jelentek meg, amelyek a földbe döngölték a hídról lezuhant vasúti kocsikat. A hivatalos magyarázat szerint ezzel akarták lehetővé tenni a helyszín megközelítését, de sokan úgy vélték, a nyomok eltüntetésével akarták megakadályozni a katasztrófa valódi okainak feltárását.

A kínai közvélemény és a média kezdettől hitetlenkedve hallgatta az elsőként közölt magyarázatokat arról, hogy villámcsapás idézte elő az áramkimaradást, illetve a balesetet. Az internetes fórumokban ezerszámra jelentek meg a felháborodott és számon kérő bejegyzések, sokan emlegettek korrupciót és bírálták a kínai vezetőket.

Rovatok