Index Vakbarát Hírportál

Manchesterben gyújtogattak a zavargók

2011. augusztus 9., kedd 21:40 | tizenkét éve frissítve

Manchesterben, Birminghamben és több angliai városban kedd este is zavargások voltak, azonban ezek fajultak el annyira, mint hétfőn London több városrészében. A fővárosban utcára küldött tizenhatezer rendőr elejét vette a komolyabb rendbontásnak.

Kedd este az eddig alig érintett Manchesterre is átterjedtek a negyedik napja tartó angliai zavargások. Több boltot is felgyújtottak az utcára vonuló zavargók, sokan fosztogatni próbáltak, írja a BBC.

A brit adó tudósítói szerint a több száz fiatal összecsapott a rohamrendőrökkel, ugyanakkor a helyzet messze nem volt olyan súlyos, mint amilyen hétfő este volt Londonban. Késő este kisebb csoportokkal kergetőztek a rendőrök. A fosztogatók általában az egyik helyen kiraboltak egy boltot, majd gyorsan tovább álltak.

Salfordban egy autót felborítottak és felgyújtottak, előtte Blackberryn hívták a városrészbe az embereket. A zavargók téglákkal dobálták meg a rendőröket. Többször is sikerült feloszlatni a csoportokat, de újra összeálltak.

Manchesterben bezártak kedd estére a kocsmák és a szórakozóhelyek, a felszíni tömegközledést is több helyen leállították. Manchester központjában és Salfordban összesen tizenöt embert vettek őrizetbe.

Nottinghamben 30-40 zavargó Molotov-koktélt dobott egy rendőrőrsre, de a tüzet gyorsan eloltották, és legalább nyolc embert őrizetbe vettek.

Birminghamben több boltot megtámadtak a városközpontban, autókat gyújtottak fel, de itt sem volt olyan súlyos a helyzet, mint hétfő este. West Bromwichben is nagyobb csoportok gyűltek össze az utcákon, de a rendőröknek sikerült feloszlatniuk őket. Kisebb összecsapásokról érkeztek hírek Wolverhamptonból is. A három városban összesen 80 embert vettek őrizetbe.

A BBC felvételein mindenhol jelentős rendőri jelenlét látszott Londonban, ahol tizenhatezer rendőrt vezényeltek az utcákra. Egészen késő estig London nyugodtnak tűnt, azonban Canning Townban néhányan téglákkal és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, több embert őrizetbe vettek. Nagyobb zavargások nem voltak a fővárosban.

London északi részén, Enfield városrészben száz ember gyűlt össze az egyik utcában, azt állították, hogy önszerveződő módon megvédik otthonukat a zavargásoktól. A városrész egyelőre nyugodtnak tűnt. Hasonlóan nyugodt volt Croydon városrész is, ahol hétfő éjjel több épületet is felgyújtottak, egy bútoráruház teljesen kiégett.

Több fiatalt is őrizetbe vettek, akik a rendőrök szerint a Twitteren és a Facebookon arra búzdították az embereket, hogy csatlakozzanak a zavargásokhoz.

A Független Rendőrségi Panaszbizottság (IPCC) kedd este bejelentette, hogy az elsődleges adatok szerint nincs biznyíték, hogy a Tottenhamben megölt Mark Duggan nyitott volna tüzet először a rendőrökre, mielőtt az egyikük lelőtte. A férfi halála miatt tartottak békés tüntetést szombaton, amely erőszakba csapott át, majd azóta zavargások kezdődtek több angol városban is.

David Cameron miniszterelnök szerda reggel is összehívja a Kobra válságértekezletet, amelyen áttekintik a kedd éjszaka alapján az új helyzetet.

Rovatok