Index Vakbarát Hírportál

Timosenko még bízhat egy kiskapuban

2011. október 11., kedd 15:38

Az Európai Unió most már nem akar szadadkereskedelmi megállapodást kötni Ukrajnával, mert koncepciós per áldozatának tartják Julija Timosenko volt miniszterelnököt. Ugyanakkor az ukrán elnök elejtett egy mondatot, ami alapján lehet, hogy Timosenkónak mégsem kell leülnie a hét évet. Washington is elítélte a döntést.

Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője gyorsan reagált Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök keddi elítélésére. Alig egy órával az ítélet kihirdetése után közölte, hogy nem tartja szabályosnak az eljárást. Külön kitért arra, hogy a jogerős ítéletig nem volna helyes eltiltani a Timosenkót közügyek gyakorlásától, vagyis attól, hogy indulhasson a következő választásokon. Azt is jelezte, hogy politikai következményei lehetnek az ítéletnek, és ezzel a decemberre tervezett EU-ukrán szerződés aláírásának elhalasztására gondolhatott.

Elítélte az amerikai kormány is kedden az ukrán bíróságnak azt a döntését, hogy börtönbüntetésre ítéli a volt miniszterelnököt, a büntető eljárást politikailag motiváltnak minősítette és sürgette a politikus szabadon bocsátását.

Victoria Nuland külügyi szóvivő szerint Washingtonnak "mély csalódást" okozott, hogy Julija Timosenkót és más volt ukrán kormányzati vezetőket szabadságvesztésre ítéltek az Oroszországgal 2009-ben megkötött gázmegállapodás miatt. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy az ex-kormányfő elítélése komoly kérdéseket vet fel Ukrajnának a jogállamiság és a demokrácia iránti elkötelezettségével kapcsolatban.

Leépítették volna a vámokat

Úgy volt ugyanis, hogy az EU és Ukrajna között decemberben fontos együttműködési megállapodást írnak alá Kijevben. Ennek a leglényegesebb része az ipari termékek nagy részének vámmentességéről szólt volna. A szabadkereskedelmi egyezmény azonban most jó eséllyel tolódik. Elég valószínűtlennek látszik, hogy a mostani ítélet után Viktor Janukovics ukrán elnök és Ashton kezet rázzon egy szerződés felett. Az Európai Néppárt elnöke máris jelezte, hogy az EP legnagyobb frakciója ellenzi a szerződés megkötését.

A keletiek félrenéznének

Az EU külügyminisztereinek hétfői luxemburgi találkozóján sok szó esett az ukrán szerződésről. Az egykori kommunista blokk államai, élükön Litvániával azt javasolták, hogy ne büntessék meg Ukrajnát. Azzal érveltek a keletiek, hogy geopolitikai szempontból fontosabb Ukrajnát az EU mellé állítani és leválasztani Oroszországról, mint emberjogi kérdéseken lovagolni.

Velük szemben a német és a holland külügyminiszterek viszont határozottan kijelentették, hogy nem lehet szó nélkül hagyni, ha Timosenkót elítélik, következmények nélkül egy politikailag motivált koncepciós pert nem lehet megúszni. Ezzel az állásponttal értettek egyet az Európai Bizottság képviselői is. Az első reakciók alapján úgy tűnik, hogy ez a keményebb álláspont győzedelmeskedik.

Az oroszoknak minden rosszban van valami jó

Oroszország örülhet is és nem is az ítéletnek. Egyrészt gondot okozhat nekik, hogy most minden bizonnyal felmondja Ukrajna a 2009-ben tíz évre kötött gázszerződést, hiszen pont emiatt a szerződéskötés miatt küldték börtönbe Timosenkót.

Ugyanakkor akár jól is jöhet az orosz érdekeknek, hogy a kijevi kormány és az EU viszonya megromlott. Az oroszok keményen lobbiztak, hogy Ukrajna ne az EU-val kössön szabadkereskedelmi megállapodást, hanem velük. Vlagyimir Putyin a közelmúltban egy kazah-belarusz-orosz-ukrán vámunió tervével jött elő. Ezt nyugaton a Szovjetunió feltámasztási kísérleteként értékelik. Eddig az ukránok voltak a legkevésbé lelkesek a tervet illetően.

Van vigaszág

Létezik egy terv arról, hogyan lehetne Brüsszelnek tetsző módon elintézni a konfliktust. Az ukrán parlament előtt van egy javaslat, ami kivenné a büntetőtörvénykönyvből azt a paragrafust, ami alapján Timosenkót most elítélték.

Ha a per fellebbezési szakaszában a parlament eltörölné az egyébként is vitatott, még a szovjet időkből maradt paragrafust, akkor a Timosenko elleni büntetőeljárást ejteni lehetne.

Az EU abba már belemenne állítólag, hogy polgári peres eljárásban Timosenkóval esetleg kártérítést fizettessen a Naftogaz nevű állami cég, és így a pénzbírsággal mégis kaphatna valami büntetést Timosenko, vagyis a kormány nem teljese arcvesztéssel jönne ki a perből.

Erre a megoldásra utalhat, hogy Janukovics az EU-s vádakra így reagált kedd délután:  "Ez nyugtalanítja az Európai Uniót, és mi megértjük, miért van ez így. Ma a bíróság a hatályos büntetőtörvények értelmében döntött. Ez nem végleges döntés" – ez nagyon is arra utal, hogy akár még változhat a törvény.

Ahhoz viszont az EU ragaszkodik, hogy Timosenko és pártja indulhasson a 2012-es parlamenti választáson, és Timosenko jelölt lehessen a 2015-ös elnökválasztáson is.

A mostani büntetés ezt nem engedi, mert Timosenkót eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Halmazati büntetésként 188 millió dollárt is fizetnie kell, mert a bíróság szerint miatta kell túl sokat fizetnie az államnak az oroszoknak a gázért.

Ülve hallgatott, majd felpattant

Timosenko fehér ruhában, szőke hajfonatában hallgatta végig az ítéletet. A bíró felszólítása ellenére nem állt fel büntetése kihirdetésekor. Ülve maradt mellette a lánya és a férje is.

A végén mégis felpattant és azt kiáltotta, hogy tovább fog harcolni a becsületéért. Azt is mondta még, hogy Ukrajna visszatért a sztálini tisztogatások korszakába, és hogy az európai emberjogi bírósághoz fordul. „Erősnek kell lennünk és meg kell védenünk Ukrajnát a zsarnokságtól!”

A bíróság épülete előtt mintegy kétezer híve tüntetett Timosenkónak, a tömeg nekifeszült a rendőrkordonnak, több tucat embert letartóztattak és legalább egy tüntető és egy rendőr megsérült.

Rovatok