Index Vakbarát Hírportál

175 letartóztatás Chicagóban

2011. október 16., vasárnap 16:44

A chicagói rendőrség vasárnap letartóztatott 175 tüntetőt, akik sátrakat és hálózsákokat akartak lerakni a festői szépségű Grant Parkban. A tiltakozók eddig a Federal Reserve Bank előtt tartózkodtak, és 23 nap után döntöttek arról, hogy átvonulnak a neves parkba, ahol 1968-ban a demokrata gyűlés idején nagy háborúellenes tüntetés zajlott le.

Egyelőre nem tudni, hogy mivel vádolják a letartóztatott tüntetőket. Hétvégén a világ legtöbb országában az utcára mentek az emberek, hogy a szerényebb keresetűek kizsákmányolása ellen tiltakozzanak. A tüntetések New Yorkból indultak, ahol az Occupy Wall Street mozgalom egy hónapja elfoglalta Manhattan utcáit.

A mozgalom a közösségi portálokon szervezi az akciókat, és elsősorban azt kritizálja, hogy a válságban a bankokat több milliárd dollárral támogatták, és azok már komoly profitot termelnek a gazdagok szűkebb rétegének, miközben az amerikaiak többsége bizonytalanságban él, és súlyos munkanélküliséggel kell szembenéznie. A közösség szerint az USA leggazdagabb 1 százaléka nem fizet elegendő adót.

Rovatok