Index Vakbarát Hírportál

DNS-mintát vettek Kadhafi holttestéből

2011. október 21., péntek 06:19

DNS-mintát és vért vettek a líbiai hatóságok a csütörtökön megölt Moammer el-Kadhafi megbuktatott vezető holttestéből – közölte Mahmúd Dzsibril, az arab országot kormányzó Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője.

Dzsibril elmondta, hogy a szakértők a bukott diktátor hajából is mintát vettek, ám az nem bizonyult valódinak. Ez megerősíteni látszik azt a széles körben elterjedt híresztelést, amely szerint az észak-afrikai országot negyvenkét éven át irányító Kadhafi hajbeültetésen esett át.

Az ÁNT-vel kapcsolatba lépett a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, amely emberiesség elleni bűnök vádjával köröztette Kadhafit, és saját szakértőjével akarta megvizsgáltatni a bukott vezető holttestét a temetés előtt, de Dzsibril szerint az ÁNT jelentését megismerve végül elállt ettől.

Kadhafit várhatóan pénteken, titokban temetik el.

Dzsibril felolvasott egy igazságügyi szakértői jelentést, amely szerint Kadhafi nem tanúsított ellenállást, amikor előhúzták egy főút alatti vízáteresztő betoncsőből. A karján megsebesült Kadhafit felrakták egy kisteherautóra, amely később a volt vezető testőreinek és ellenfeleinek kereszttüzébe került. Kadhafit ekkor halálos fejlövés érte. A halottkém nem tudta megállapítani, hogy ezt melyik fél adta le – mondta Dzsibril.

Rovatok