Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi kormánya elvesztette a többséget

2011. november 8., kedd 16:49

A zárszámadási törvényt ugyan elfogadta az olasz parlament, de csak az ellenzék távolmaradásának köszönhetően - Silvio Berlusconi elvesztette a parlament abszolút többségének a támogatását, kormánya kisebbségbe került. A miniszterelnök azt mondta, a többség elvesztése esetén elgondolkozik a lemondáson. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt tehet, a köztársasági elnök a pártokkal tárgyalna a folytatásról.

Technikailag túlélte a zárszámadási törvény szavazását Silvio Berlusconi, de parlamenti többségét elvesztette, így, ha az olasz ellenzék valóban kezdeményezi a bizalmi szavazást, megbukhat. A BBC jelentése szerint az olasz parlament 308 igen szavazattal, egy tartózkodás ellenében szavazta meg a zárszámadási törvényt, az ellenzék távol maradt a szavazástól. A szavazati arány azonban azt jelzi, hogy az elméletileg 316 fős, mindössze két fős többséggel bíró kormánykoalícióból sem mindenki támogatta a javaslatot. Az olasz lapok szerint az eredmény meglepő, minimum 310-311 támogató szavazatra számítottak.

A szavazás után egy órával Berlusconi kezében egy papírlapot szorongatva tért vissza az ülésterembe. A papíron a Corriera della Sera jelentése szeirnt az állt: "Bizalmatlansági indítvány? Lemondok? Szakértői kormány? Új választás?" Mindegyik opció mellett érvek és ellenérvek sorakoztak.

Berlusconi dühöngve keresi a felelősöket

Az ellenzék korábbi állítása szerint ha a zárszámadási törvényt elfogadja az alsóház, bizalmatlansági indítványt nyújt be Berlusconi ellen, akit már koalíciós partnere, Umberto Bossi is lemondásra szólított. Berlusconi korábban maga is azt állította, hogy ha nem kap többségi támogatást, lemond. Kérdés, hogy hogyan értékeli a mostani szavazást - a javaslat végül is kettővel több szavazatot kapott, mint egy hónapja - akkor 306:306 lett a végeredmény.

Pier Luigi Bersani, a baloldali Demokrata Párt elnöke mindenesetre a szavazás után máris lemondásra szólította Berlusconit, aki az olasz sajtójelentések szerint dühödten nézegeti a padsorokat, hogy kiderítse, kik nem szavazták meg a kormánypárti képviselők közül a zárszámadási törvényt.

Berlusconi a zárszámadás első, sikertelen szavazása után bizalmat kért a parlamenttől, a szavazást 316:301 arányban megnyerte, azaz abszolút többséget szerzett a 630 fős alsóházban.

Rovatok