Index Vakbarát Hírportál

Politikusok elleni támadásokra készülhetett a neonáci csoport

2011. november 17., csütörtök 11:05 | aznap frissítve

Egy 88 nevet tartalmazó listát találtak annak a neonáci csoportnak a házában, amelyet legalább tíz ember, főként bevándorlók meggyilkolásával gyanúsítanak. Politikusok és közéleti személyiségek is voltak a listán. A németországi muzulmán szervezetek nagyobb védelmet kérnek az államtól a szélsőjobboldali csoportokkal szemben, elemzők pedig Németország nemzetközi tekintélye miatt aggódnak.

Feltételezések szerint politikusok, illetve bevándorlói háttérrel rendelkező, közéleti személyiségek ellen is támadást tervezett az elmúlt hét végén Németországban a figyelem középpontjába került, legkevesebb tíz gyilkosság elkövetésével vádolt neonáci csoport.

A szövetségi bűnügyi hivatal csütörtök reggeli bejelentése szerint erre utalhat, hogy a merénylők kiégett zwickaui lakóházában egy 88 nevet tartalmazó listát találtak. Ezen többek köztt néhány olyan parlamenti képviselő neve szerepelt, akik a szélsőjobboldal elleni harc legkövetkezetesebb képviselői voltak. A 88 személy között volt több németországi török, illetve más iszlám szervezet néhány vezetője is.

A szövetségi főügyész ugyanakkor azt mondta, hogy a lista nem jelent egyértelmű bizonyítékot a tervezett támadásokra. "Biztos, hogy nem karácsonyi üdvözletet akartak küldeni nekünk" - reagált ugyanakkor erre az egyik érintett német képviselő. A bűnügyi hivatal mindenesetre rendkívül komolyan vette az ügyet, minderről azonnal tájékoztatta a parlamentet, és külön vizsgálatot kezdett.

A rendőrség által nyolc török és egy görög bevándorló, valamint egy rendőrnő meggyilkolásáért felelősnek tartott Nemzetszocialista Underground nevű neonáci csoport a múlt héten került a figyelem középpontjába, miután a fegyveres rablás miatt keresett Beate Zschäpe feladta magát, két társa pedig egy héttel korábban öngyilkos lett. Az ügyről bővebben>>>

Védelmet kértek

A Németországi Muzulmán Központi Tanácsa nagyobb védelmet követelt az államtól a szélsőjobboldallal szemben. Aiman Mayzek, a testület elnöke egy csütörtöki interjúban elmondta, hogy a különböző muzulmán intézmények, valamint szervezeteik fokozottabb védelmét kérték a német biztonsági hatóságoktól. Mayzek közölte, hogy a belügyminisztérium ígéretet tett erre.

Hasonló követeléssel állt elő Kenan Kolat, a több mint hárommilliós németországi török közösség vezetője. Kolat felvetette azt is, hogy a rasszizmus minden formája ellen az eddiginél szigorúbb törvényekre lenne szükség. Több újság szerint Törökországban is egyre inkább aggódnak a Németországban történtek miatt.

Christian Wulff német államfő bizalmas találkozóra hívta meg a magát Nemzetiszocialista Undergroundnak nevező neonáci csoport áldozatainak hozzátartozóit. Több ellenzéki parlamenti képviselő azt sürgette, hogy rendezzenek hivatalos állami temetést az évekkel ezelőtt meggyilkolt áldozatoknak.

Németország tekintélyéért aggódnak

Több szakértő szerint is árthat az ügy Németország nemzetközi tekintélyének és gazdasági vonzerejének is. Az ország mostanáig a bevándorlók, illetve külföldi munkavállalók egyik legkedveltebb célállomásának számított, a feltárt neonáci gyilkosságsorozat azonban a jövőben elriaszthatja a potenciális bevándorlókat.

Az elemzők szerint éppen ezért a politikusoknak gyorsan lépniük kell, hogy elkerüljék a mostaninál is nagyobb károkat. Elismeréssel szóltak ugyanakkor arról, hogy Angela Merkel kancellár félreérthetetlen harcot hirdetett a szélsőjobboldal ellen.

Rovatok