Index Vakbarát Hírportál

Elfogták Kadhafi fiát, Szeif al-Iszlámot

2011. november 19., szombat 13:00

Őrizetbe vették az átmeneti líbiai vezetés fegyveresei Szeif al-Iszlám Kadhafit, Moammer el-Kadhafi néhai líbiai diktátor szökésben lévő fiát, akit egykor Kadhafi lehetséges utódjaként emlegettek, jelentette be szombaton Líbia igazságügy-minisztere.

A CNN szerint Szeif al-Iszlámot a nyugat-líbiai Zintán városból érkező fegyveresek fogzák el az algériai határ közelében, a Tripolitól 650 kilométerre délre fekvő Obari városában. Kadhafi fia a testőreivel volt, de a bukott rezsim egyetlen más magas rangú tisztségviselője sem volt velük. A hónapok óta bujkáló 39 éves Szaif korábban azt üzente üldözőinek, hogy ártatlan.

A fegyveresek vezetője az AP hírügynökségnek elmondta: Szeif al-Iszlámot Zintánba vitték, és az ország ideiglenes vezetésén, az Átmeneti Nemzeti Tanácson múlik, hol állítják bíróság elé. Szeif al-Iszlámmal együtt elfogták a Kadhafi-fiú két testőrét is, akik megpróbálták kicsempészi az országból.

Szeif al-Iszlámot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság háborús és emberiesség elleni bűnök miatt körözi. Az ICC június 27-én adott ki ellene elfogató parancsot, apjával és a líbiai titkosszolgálat akkori vezetőjével, Abdullah asz-Szenússzival egyetemben. Kadhafi október 20-án Szirtben halt meg, amikor őrizetbe vették az ÁNT fegyveresei, Szenússzit viszont továbbra sem találják.

Szeif al-Iszlám az elmúlt években a Nyugat kegyeibe férkőzte magát azzal, hogy liberális reformerként tüntette fel magát, a líbiai helyzet ismerői pedig egy ideig Kadhafi lehetséges utódjaként emlegették. Radikálisan változott viszont a megítélése, miután támogatta apja brutális fellépését a rendszerrel szembeforduló ellenzékiekkel szemben. Szeif azután kezdett bujkálni, hogy Tripoli augusztus végén a felkelők kezére került.

Rovatok