Index Vakbarát Hírportál

A Bundestag bocsánatot kért a gyilkosságsorozatért

2011. november 22., kedd 13:44 | aznap frissítve

Bocsánatot kért a neonáci gyilkosságok áldozatainak hozzátartozóitól a német parlament.

A Bundestag rendkívüli ülésén szokatlan módon valamennyi párt támogatásával egyhangú határozatban ítélte el a szélsőjobboldali gyilkosságsorozatot, és megkövette a tíz áldozat hozzátartozóit.

Angela Merkel kancellárral az élen a képviselők egy perces néma csenddel és főhajtással emlékeztek a türingiai neonáci csoport által az elmúlt években meggyilkolt kilenc külföldi és egy német áldozatra.

A képviselők szégyenletesnek nevezték, hogy mindez Németországban megtörténhetett. Hangsúlyozták: az ország szégyene, hogy a nemzetiszocializmus szörnyű bűncselekményei után a szélsőjobboldali ideológia Németországban elképzelhetetlennek tartott gyilkosságokhoz vezet. Egyidejűleg szégyenletesnek nevezték azt is, hogy a bűnüldöző szervek éveken keresztül képtelenek voltak az elkövetett bűncselekmények felderítésére és megakadályozására.

A kormányzó és ellenzéki  pártok által teljes konszenzussal elfogadott nyilatkozat a merényletsorozat teljes feltárását ígérte. "Mindezzel tartozunk az áldozatoknak és hozzátartozóiknak" – hangsúlyozták állásfoglalásukban a Bundestag képviselői.

A parlament képviselői egyhangúan hangsúlyozták, hogy a szélsőjobboldalnak, a fajüldözésnek, az antiszemitizmusnak és az alkotmányellenes pártoknak nincs helyük Németországban. Ebből kiindulva a Bundestag felszólította a kormányt, hogy vizsgálja meg a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltásának lehetőségét.

Rovatok