Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koszovóban újabb úttorlaszt emeltek a szerbek

2011. november 29., kedd 19:07

A tiltakozó észak-koszovói szerbek ellen Zubin Potok közelében, Jagnjenica településnél ismét könnygázgránátokat vetettek be a koszovói békefenntartók (KFOR), amikor azok a katonák határozott figyelmeztetése ellenére egy kamionról földet borítottak az úttestre.

A szerbeket a katonák hangosbeszélőn többször is figyelmeztették, hogy lőni fognak, ha megkísérlik leborítani a rakományt az úttestre, azonban a katonáktól körülbelül kétszáz méterre a szerbek újabb úttorlaszt létesítettek.

A KFOR hétfőn szögesdróttal zárta le Jagnjenicénél a Zubin Potok és Zvecan közötti utat, amire a szerbek kedden azzal válaszoltak, hogy kerülőutat létesítettek.

A hétfői összecsapásokban körülbelül 35 szerb és 23 KFOR-katona, közöttük 10 osztrák békefenntartó sérült meg. Az egyik osztrák katona állapota súlyos. Öt nappal ezelőtt két magyar katona is megsérült, amikor megpróbáltak eltávolítani egy hasonló úttorlaszt.

Belgrádban másfél órás heves vita után kedden ismét félbeszakították a parlament Koszovó-ügyi bizottságának ülését, mert a kormány részéről senki nem volt jelen a tanácskozáson, ráadásul a bizottsághoz nem jutatták el a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokról szóló jelentést. A bizottság hétfőn kezdte meg a koszovói helyzet megvitatatását, amit alig kétórás ülésezés után félbeszakítottak.

Rovatok