Index Vakbarát Hírportál

Nem beszámítható a norvég tömeggyilkos

2011. november 29., kedd 12:56 | aznap frissítve

Büntetőjogilag nem volt beszámítható, ezért nem büntethető Anders Behring Breivik, aki a vád szerint július 22-én megölt hetvenhét embert, közölte a norvég ügyészség.

Nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetése idején a hetvenhét ember meggyilkolásával vádolt norvég szélsőjobboldali Anders Behring Breivik a büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáterek véleménye szerint – írta a Verdens Gang című norvég napilap.

A két pszichiáter, Synne Serheim és Torgeir Husby átadta szakvéleményét az illetékes oslói bíróságnak, annak fő megállapításait délután ismertette hivatalosan az ügyészség.

A férfiban idővel paranoiás skizofrénia alakult ki, és a gyilkosságok idején pszichotikus állapotban volt – mondta Svein Holden ügyész a jelentésre hivatkozva. Ha a megállapításokat a bíróság is elfogadja, akkor Breivik nem börtönbe, hanem pszichiátriai intézetbe kerülhet az ügyészség szerint.

Norvégiában az elmebetegségre hivatkozó védekezésnél azt kell bizonyítani, hogy a vádlott pszichotikus állapotban volt a terhére rótt bűntett elkövetése idején, vagyis oly mértékben elveszítette kapcsolatát a valósággal, hogy már nem volt képes kontrollálni saját cselekedeteit.

"Ha a végkövetkeztetés az, hogy Behring Breivik nem beszámítható, akkor a per után kérni fogjuk a bíróságot, hogy kötelező elmegyógyászati kezelésben részesüljön" – közölte Inga Bejer Engh ügyész. Hozzátette, hogy a kezelés az élete végéig tarthatna.

A két megbízott pszichiáter 243 oldalas jelentését még áttekinti a norvég törvényszéki orvostani testület egy bizottsága, amely további információkat kérhet, és saját véleményét is hozzáfűzheti. A bizottság vezetője júliusban az AP hírügynökségnek még azt mondta, nem valószínű, hogy Breiviket jogilag beszámíthatatlannak nyilvánítanák, tekintettel arra az alaposságra, amellyel  a támadásokat előkészítette és végrehajtotta.

Breivik július 22-én előbb az oslói kormányzati negyedben hozott működésbe egy pokolgépet, nyolc ember halálát okozva. Ezt követően a főváros közelében lévő Utoya szigetére sietett, ahol egy ifjúsági tábor lakói közül hatvankilencet lőtt le hidegvérrel.

A férfi őrizetét november 14-én hosszabbították meg. Akkor a bíró úgy fogalmazott, "nincs okunk azt gondolni, hogy Breivik őrült lenne".

Breivik elismerte a tömeggyilkosság elkövetését, de nem tartja magát bűnösnek. Mint mondta, a multikulturalizmus és az iszlám elleni háború keresztes lovagjának tekinti magát, Európát akarta megvédelmezni a muszlim inváziótól.

Rovatok