Index Vakbarát Hírportál

Anyja szerint is őrült a norvég tömeggyilkos

2011. november 30., szerda 19:12

A hetvenhét ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik már 2006-ban paranoid téveszmékkel küzdött, derült ki anyja beszámolójából.

"Annyira más lett, biztosan megőrült" – idézte a Telegraph című brit lap Wenche Behringet.

Röviddel az után, hogy a 32 éves férfi 2006-ban hazaköltözött anyjához, furcsán kezdett viselkedni, és megszállottan érdeklődött a politika és a történelem iránt. "Teljesen értelmetlenül locsogott, és el is hitt mindenféle értelmetlenséget" – magyarázta a nő az esetet vizsgáló pszichiátereknek.

Breivik bevallása szerint az anyja egyetlen, aki képes érzelmileg instabillá tenni. "Ő az Achilles-sarkam" – mondta.

A férfi áprilisban, amikor az utolsó simításokat hajtotta végre támadásának tervén, elkezdett maszkot viselni otthonában, attól tartva, hogy anyja megfertőzi.

Synne Serheim és Torgeir Husby pszichiáterek kedden ismertetett szakvéleménye, amely szerint Breivik nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetésekor, sokakat meglepett. Több szakember úgy véli, a támadást túl aprólékosan tervezték meg ahhoz, hogy egy skizofrén elme műve legyen.

Ha más szakértők is osztják a páros megállapítását, akkor Breivikre a börtön helyett hosszú pszichiátriai kezelés vár. A férfi tagadta, hogy őrült lenne, és azt mondta, a szakvélemény sértés rá nézve.

Breivik július 22-én előbb az oslói kormányzati negyedben hozott működésbe egy pokolgépet, nyolc ember halálát okozva. Ezt követően a főváros közelében lévő Utoya szigetére sietett, ahol egy ifjúsági tábor lakói közül hatvankilencet lőtt le hidegvérrel.

Rovatok