Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia kiutasít minden iráni diplomatát

2011. november 30., szerda 15:26 | aznap frissítve

A külügyminiszter teheráni követség ostromára válaszul kitiltotta Irán minden diplomatáját az országból.

Elrendelték Irán londoni követségének azonnali bezárását, adta hírül a BBC. A brit külügyminiszter, William Hague nyilatkozata szerint országa minden iráni diplomatát kiutasít az országból. A diplomatáknak 48 órájuk van elhagyni az országot.

A külügyminiszter ugyanakkor kijelentette, hogy a lépés nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok teljes felfüggesztését, csupán a legalacsonyabb szintre csökkentik azt.

A miniszter a lépést azzal indokolta, hogy ha bármely ország lehetetlenné teszi területén a brit diplomáciai képviselet működését, nem várhatja el, hogy Nagy-Britanniában működő nagykövetsége legyen.

Hague parlamenti nyilatkozatában kijelentette: a teheráni brit nagykövetség elleni előző napi támadást egy olyan diákmilícia követte el, amelyet "az iráni rezsimen belüli elemek irányítanak".

Megostromolták a brit követséget

A drasztikus lépés előzménye, hogy kedden diákoknak mondott tüntetők ostromolták meg a brit követséget és a brit diplomaták által lakott lakóövezetet Teheránban. A tüntetők betörtek a külképviselet épületébe, dokumentumokat szórtak az utcára, és néhány órára foglyul ejtették a követség hat munkatársát.

Anglia tegnap már kijelentette, hogy a támadásért az iráni kormányt tartja felelősnek, és komoly válaszlépéseket ígért.

A tüntetők azért háborodtak fel, mert az Egyesült Királyság kincstára a Irán nukleáris programjának finanszírozása vádjával iráni bankok elleni szankciókat vezetett be. Teherán, mely szerint nukleáris programja békés célú, válaszul a diplomáciai kapcsolatok szűkítésével reagált.

Evakuáltak

A BBC megemlíti, hogy a zavargások hátterében az iráni politikai vezetés legfelsőbb szintjein jelentkező feszültség állhat. A BBC elemzése szerint a keményvonalas Khamenei igyekszik csökkenteni Ahmedinezsád mozgásterét.

Nagy-Britannia szerdán már evakuálta diplomatáit az országból, és a bezárta nagykövetségét.

A legutóbbi diplomáciai válság Nagy-Britannia és Irán között 2007 márciusában volt, amikor az iráni fegyveres erők elfoglalták a brit királyi haditengerészet egy őrnaszádját és őrizetbe vették a személyzet 15 tagját, azzal a váddal, hogy megsértették Irán tengeri határait. A brit katonákat - akik Irak partjai előtt járőröztek az incidens idején - csak hetekig tartó diplomáciai huzavona után engedték szabadon, emlékeztet az MTI.

Rovatok