Index Vakbarát Hírportál

Magyarország nem hívja haza iráni nagykövetét

2011. december 1., csütörtök 19:50

Magyarország nem hívja haza teheráni nagykövetét, mert az lényegesen befolyásolná a kis létszámú diplomáciai képviselet működőképességét, mondta Martonyi János Brüsszelben.

A magyar külügyminiszter az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozása után azt mondta, a megbeszélésen határozottan elítélték a teheráni brit nagykövetség elleni támadást. Több ország emiatt már haza is rendelte konzultációra teheráni nagykövetét, ám ez nagy létszámú nagykövetségek esetében nem érinti annyira a működőképességet, mondta. Magyarország ugyan nem rendeli haza teheráni nagykövetét, de megkülönböztetett figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Kedden diákoknak mondott tüntetők ostromolták meg a brit követséget és a brit diplomaták által lakott lakóövezetet Teheránban. A tüntetők betörtek a külképviselet épületébe, dokumentumokat szórtak az utcára, és néhány órára foglyul ejtették a követség hat munkatársát. Anglia már kijelentette, hogy a támadásért az iráni kormányt tartja felelősnek, és komoly válaszlépéseket ígért.

A tüntetők azért háborodtak fel, mert az Egyesült Királyság kincstára a Irán nukleáris programjának finanszírozása vádjával iráni bankok elleni szankciókat vezetett be. Teherán, mely szerint nukleáris programja békés célú, válaszul a diplomáciai kapcsolatok szűkítésével reagált.

Rovatok