Index Vakbarát Hírportál

Elhurcolták a Vojna egyik tagját

2011. december 6., kedd 15:40

Több száz tüntetőt vettek őrizetbe hétfőn és kedden is Moszkvában. Közöttük volt Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, a Jabloko párt vezetője és a Szolidaritás mozgalom egyik vezetője is.

A Vojna nevű művészcsoport egyik tagját is őrizetbe vették a hétfő este az orosz parlamenti választások után Vlagyimir Putyin miniszterelnök ellen és a tisztességes választásokért rendezett szentpétervári tüntetésen. Nem tudják, melyik rendőrőrsre szállították, állítja a szervezet honlapján.

A Vojna tagjai szándékosan botrányos akciókkal tiltakoznak Oroszországban az állam túlhatalma, a rendőrség túlkapásai és a fogyasztói társadalom visszásságai ellen.

A szervezet honlapja szerint Leonyid Nyikolajevet egy rendőrségi buszra tették, ahol azonban verekedés tört ki. A szentpétervári tüntetésen összesen hetvennél is több embert vettek őrizetbe.

Moszkvában is tüntettek

Továbbra is előzetesben van a hétfő esti moszkvai ellenzéki tüntetés több száz résztvevője, Ilja Jasint, a Szolidaritás mozgalom egyik vezetőjét 15 napi elzárása ítélték.

A férfi törvénytelennek tartja az ellene folyó eljárást, mert mint elmondta, az engedélyezett tüntetés után vették őrizetbe, amikor el akarták hagyni a területet, de a rendvédelmisek elkerítették az utat, és minden magyarázat nélkül lefogták a résztvevőket. Jasin elzárását azzal indokolta a bíró, hogy ellenállt a hatóságoknak, és tiltott menetet szervezett, amellyel akadályozta a forgalmat, és nem volt hajlandó a rendőrség felszólítására felhagyni az akcióval.

A szabálysértési eljárást lefolytató bíró az indoklásban veszélyesnek minősítette a liberális ellenzéki politikus akcióját, mivel már korábban is elkövetett hasonlót. Jasin védője megfellebbezte a bírói határozatot.

Borisz Nyemcov, a Szolidaritás mozgalom alelnöke pedig bejelentette, hogy tiltakozó akciókat szerveznek ahhoz a börtönhöz, ahova Jasint elzárják, és a választási csalások elleni tüntetéseket folytatni fogják. Szerintük 10-15 millió hamis szavazólapot dobtak be az urnákba a vasárnap megtartott orosz parlamenti választásokon.

A tegnap este őrizetbe vett több száz tüntető közül néhányat 500 rubeles (körülbelül 20 ezer forintos) büntetéssel sújtott a bíróság a hatósággal szembeni ellenállás miatt. A hatóságok nem hajlandók elárulni, pontosan mennyi tüntetőt vettek őrizetbe, és azt sem, hányat engedtek el azóta.

Őrizetben a Jabloko vezetője is

Kedden újra több száz tüntetőt vettek őrizetbe a moszkvai Diadal téren, ahova a Jabloko és a Másik Oroszország ellenzéki pártok szerveztek tiltakozást. A helyszíni tudósítások szerint Moszkva egyik központi terét több száz, a kormányzattal szimpatizáló ellentüntető foglalta el, még mielőtt az interneten meghirdetett ellenzéki megmozdulás részvevői odaértek volna. A rendőrség, amely nagy erőkkel vonult fel, megakadályozta, hogy a választások ellen tiltakozni készülők kijussanak a Diadal térre az oda vezető Majakovszkij metró kijáratán keresztül, és szinte azonnal elkezdték kiszorítani a térről a tüntetőket.

Az őrizetbe vettek között volt Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, valamint a Jabloko vezetője, Szergej Mitrohin is, akit éppen akkor fogtak le, amikor arról próbálta meggyőzni a rendőri erők parancsnokát, hogy nem az ellenzéki szimpatizánsok, hanem az Egységes Oroszország zászlóival felvonult és dobokkal, hangosbeszélőkkel hangoskodó fiatalok szegték meg a gyülekezési törvényt. Mitrohint kedden már az ellenzéki akció elején őrizetbe vették egyszer, de rögtön elengedték, amikor felmutatta képviselőjelölti igazolványát. A volt miniszterelnök-helyettes csak egy órát töltött őrizetben, utána szabadon bocsátották.

49,3 százalék

A Központi Választási Bizottság közlése szerint az Egységes Oroszország (JR) 49,3 százalékot ért el a vasárnapi választásokon. Vlagyimir Csurov, a bizottság elnöke arról tájékoztatta kedden Dmitrij Medvegyev államfőt, hogy a kormányzópárt 238 mandátumot szerzett a törvényhozás alsóházában, és a jegyzőkönyvek 99,999 százalékának összesítése alapján az Egységes Oroszországon kívül három párt jutott be még a parlamentbe. A kommunisták 92, az Igazságos Oroszország 64, a Liberális Demokrata Párt 65 képviselői hellyel rendelkezik majd az új dumában. A hét százalékos parlamenti küszöböt el nem érő pártok közül a Jabloko szerezte meg a legtöbb szavazatot: 2 millió 251 ezren voksoltak rá, ami 3,43 százalékot jelent.

Rovatok