Index Vakbarát Hírportál

Növelik a rendvédelmi erők jelenlétét Moszkvában

2011. december 6., kedd 14:20

A hétvégi oroszországi parlamenti választásokat követő hétfői tüntetés után kedden fokozták a rendvédelmi erők készültségét Moszkvában. A belügyi fegyveres erők egységeivel egészítik azokat, de ez csupán az állampolgárok biztonságát szolgálja – mondta az orosz belügyminisztérium sajtószóvivője.

A Moszkvába tartó speciális egységek nagyságáról nem tájékoztatott a belügyi szóvivő. Az Interfax hírügynökségnek közölte, hogy a biztosításba bevont létszámot a moszkvai belügyi parancsnokság határozza meg.

300 aktivista őrizetben

Az orosz főváros központjában tegnap többezres tüntetést tartott a Szolidaritás mozgalom, amelynek vezetőjével és egy neves bloggerrel együtt körülbelül 300 embert vettek őrizetbe a tiltakozó akció végén. Ők a Kommerszant című lap értesülései szerint még mindig előzetesben vannak. A hatóságok szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

Ilja Jasin, a Szolidaritás mozgalom előzetesben lévő vezetője ellen máris megkezdték az eljárást, amit ő törvénytelennek tart, mivel engedélyük volt a tüntetés megtartására. A demonstráció végén próbálták elhagyni a terület, ám a rendvédelmisek elzárták az utat, és ezután vitték be őket bármiféle magyarázat nélkül.

Az aktivistákat 15 nap elzárással is büntethetik azzal az indokkal, hogy az akciójukra nem kértek engedélyt.

A választási bizottság nem érti az aggályokat

Az orosz Központi Választási Bizottság pedig annak adott hangot, hogy nem érti Hillary Clinton külügyminiszter aggodalmát és azt tanácsolja, foglalkozzon inkább az amerikai választásokkal.

Nyikolaj Konkin kifejtette, nem értik az amerikai külügyminiszter véleményét, aki Vilniusban, az EBESZ csúcstalálkozóján ismét kifejtette, hogy az oroszországi parlamenti választások sem igazságosak, sem szabadok nem voltak.

A Központi Választási Bizottság sajtószóvivője után Igor Boriszov, az úgynevezett Orosz Választási Jogi Társadalmi Intézet vezetője is bírálta Hillary Clinton kijelentéseit, amelyeket szerinte tisztán politikai véleménynek kell értékelni.

Rovatok