Index Vakbarát Hírportál

Olajembargót tervez Irán ellen az EU

2012. január 4., szerda 22:26

Növelik a nyomást az európai kormányok Iránon, és olajembergót helyeznek kilátásba arra az esetre, ha nem hagy fel az atomprogramjával.

Az európai kormányok megállapodtak abban, hogy nemsokára betiltják az olaj importálását a nukleáris kísérleteket folytató Iránból. Ez egy elég erős csapás lehet az amúgy is instabil iráni gazdaságnak, és növelheti a nyomást a teheráni kormányon - írta meg a Guardian.

Az Európai Unió kormányainak külügyminiszterei múlt hónap óta tárgyaltak a lépés lehetőségéről, és egy diplomata szerint most jutottak el arra a pontra, hogy megegyezzenek az Iránból származó nyersanyagok importjának korlátozásában, de még mindig nincs egységes álláspont az intézkedések időzítésről és időtartamáról. Arról is folyik még a vita, hogy milyen kivételek vonatkoznának egyes még érvényben lévő szerződésekre, és milyen felülvizsgálati záradék legyen.

A formális megegyezést január 30-án, a következő EU-s külügyminiszteri találkozón hozhatják meg, de az intézkedést valószínűleg nem rendelik majd el azonnal. Az egyik diplomata szerint egyszerre fogják életbe léptetni az olajembargót az USA pénzügyi szankcióival, amelyek az iráni nyersolajüzletet finanszírozó nemzetközi bankokat célozza meg.

Kína után Európa a második legnagyobb fogyasztója az iráni nyersolajnak, és a 2,6 millió hordóból kb. 450 ezret vesz meg. Irán azt mondta a fenyegetésre, hogy majd szerez új fogyasztókat, de szinte biztos, hogy olcsóbban kell majd eladnia a kitermelt olajat a megmaradt és az új vásárlóinak.

Ezen kívül kilátásba helyezte a Hormuzi-szoros lezárását is, ami az olajszállítás legfontosabb útvonala, hiszen a tengeren szállított kőolaj majdnem 40 százaléka itt halad át. Az iráni hadsereg vezetője továbbá figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne küldjenek több repülőgépet a Perzsa-öbölbe. Nyugati elemzők szerint a Hormuzi-szoros lezárása öngyilkosság lenne az iráni gazdaság számára, az amerikai haditengerészet pedig továbbra is járőrözni fog a térségben, hogy biztosítsa a szabad kereskedelmet.

Egy uniós diplomata szerint az irániak fenyegetőzése csak lárma, és a szankciók el fogják érni, hogy ne dacoljanak tovább az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival, amelyek követelik az urándúsítás leállítását.

Rovatok