Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatnák az IMF tisztviselőjét a görög rendőrök

2012. február 10., péntek 17:51

Görögország legnagyobb rendőr szakszervezete azzal fenyegetőzött, hogy elfogatóparancsot ad ki az országban széles körben nagyon népszerűtlen megszorításokat követelő EU-s és IMF-es hitelezők ellen.

A Reuters szerezte meg azt a levelet, amiben a szakszervezet – aminek a görög rendőrök több mint kétharmada tagja – a tisztviselőket zsarolással, valamint a demokrácia és a nemzeti szuverenitás burkolt eltörlésével vagy erodálásával vádolják. Az elfogatóparancs egyik célpontja az IMF görögországi képviseletvezetője, Paul Thomsen.

A fenyegetés inkább szimbolikus, mivel az ilyen elfogatóparancsokat előbb a bíróságnak kell engedélyeznie, mindenesetre jól megmutatja, hogy mekkora a társadalmi ellenállás azzal szemben, hogy a külföldi hitelezők drasztikus bér- és nyugdíjcsökkentést követelnek az újabb hitelekért cserébe.

A levél címzettjei között volt továbbá Klaus Masuch, az Európai Központi Bank görögországi képviseletvezetője, valamint az Servaas Deroose, az Európai Bizottság korábbi görögországi képviselője.

Pénteken kétnapos általános sztrájk kezdődött Athénban, és este benyújtotta a lemondását Makisz Voridisz közlekedési miniszter, valamint a kereskedelmi hajózásért felelős miniszterhelyettes, Adonisz Georgiadisz. Hírügynökségek tudomása szerint távozott posztjáról a szocialista párti külügyminiszter-helyettes, Marilisza Xenojanakopulu is.

Rovatok