Index Vakbarát Hírportál

Keményen fellép az amerikai hadsereg a rasszista jelképek ellen

2012. február 11., szombat 11:07 | aznap frissítve

Az amerikai hadsereg határozott fellépést ígért pénteken annak megakadályozására, hogy a katonák rasszista vagy antiszemita jelképeket használjanak.

A lépést annak nyomán jelentették be, hogy nyilvánosságra került: az SS jelképére emlékeztető logóval ellátott zászló előtt pózoltak az amerikai tengerészgyalogság egyik felderítő mesterlövész egységének tagjai Afganisztánban.

"A rasszista vagy antiszemita jelképeknek nincsen semmilyen helyük az amerikai fegyveres erők tagjai körében"  szögezte le a Pentagon szóvivője. Hozzátette: Leon Panetta amerikai védelmi miniszter felkérte a tengerészgyalogság vezetését, vizsgálja meg a helyzetet és hozza meg a szükséges intézkedéseket.

A botrányt kirobbantó felvételen 10 terepruhás fegyveres látható egy amerikai és egy másik, sötétkék zászló előtt, amelyen rúnaírással, fehér betűkkel az SS felirat szerepel. Mark Oliva törzsőrmester, a kaliforniai Camp Pendleton támaszpont szóvivője szerint időközben kiderült, a felvétel szereplőinek nem állt szándékukban, hogy egy rasszista szervezettel azonosítsák magukat. Oliva szerint a vizsgálat megállapította, hogy az SS a "scout snipers" (felderítő lövészek) kifejezés rövidítése, nem pedig náci jelkép, de az ennek ellenére is elfogadhatatlan. James Amos tábornok, a tengerészgyalogság parancsnoka pedig közölte, hogy a fényképen lévő katonák nem tudták, milyen kapcsolat van a zászlón lévő szimbólum, a holokauszt és a náci Németország rémtettei között.

A katonákat nem büntették meg, de figyelmeztetést kaptak, egy külön képzésen kellett részt venniük, hogy jól megértsék e jelképek jelentését.

Az amerikai tengerészgyalogság idén immár másodszor keveredett kínos botrányba. A fegyvernemnél vizsgálat folyik egy januárban nyilvánosságra került videofelvétel ügyében, amely tálib holttesteket levizelő tengerészgyalogosokról készült. Annak az egységnek a bázisa az észak-karolinai Camp Lejeune.

Rovatok