Index Vakbarát Hírportál

Obama: fontos az együttműködés Kínával

2012. február 14., kedd 20:16

Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban arról biztosította Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnököt, Kína valószínű jövendő vezetőjét, hogy a két hatalom közötti erős együttműködés a világ többi része számára is előnyös.

Obama meleg fogadtatásban részesítette a kínai alelnököt a Washington és Peking között Szíria, Irán ügyében és gazdasági kérdésekben fennálló ellentétek, továbbá a kínai emberi jogi helyzet miatt amerikai részről fennálló aggodalmak ellenére. Az amerikai elnök tanácsadói szerint ezek a témák mind terítékre kerülnek Hszi szokatlanul hosszú és magas szintű egyesült államokbeli látogatása során.

A két vezető politikus életében először találkozott egymással, és a Fehér Ház ovális irodájában lezajlott eszmecsere a nézeteltérések ellenére a legteljesebb egyetértés képét mutatta. "Hiszünk abban, hogy egy erős és virágzó Kína stabilitást és virágzást hozhat a térségnek és az egész világnak" - jelentette ki Obama. Hszi mosolyogva azzal válaszolt, hogy az Obama és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök közötti viszonyra építkezve "el akarja mélyíteni a barátságot" a két nép és a két ország között.

A kínai alelnök amerikai látogatását nagy figyelem övezi, mert a következő évtizedben minden bizonnyal Hszi fogja vezetni Kínát. Idén ősszel várhatóan a Kínai Kommunista Párt elnökévé választják, és 2013-ban Kína elnöke lesz.

Látogatásának nagy részében Joe Biden amerikai alelnök fogja elkísérni, aki Hszi vendége volt Pekingben tavaly augusztusban. Találkozik Leon Panetta amerikai védelmi miniszterrel is. A külpolitikai témák mellett amerikai tárgyalópartnerei minden bizonnyal fel fogják vetni az ellenzékiekkel szemben tanúsított kínai bánásmódot, a tibeti nyugtalanságot és a nagy egyensúlyhiányt a kétoldalú kereskedelemben.

Rovatok