Index Vakbarát Hírportál

Alábecsülték a hondurasi áldozatok számát

2012. február 16., csütörtök 12:54

Hivatalosan is 350 fölé emelkedett a tegnapi hondurasi börtöntűz halálos áldozatainak száma. Legalább harminc embert kezelnek súlyos égési sérülésekkel a kórházakban.

Az éjszaka közepén tört ki a tűz az ország középső részén található Comayaguában lévő állami börtönben. Az őrök megpróbálták helyreállítani a rendet, de hamar eluralkodott a pánik, az emberek menekülni akartak, míg végül teljes kavarodás lett a vége, és ez vezetett a rengeteg halálos áldozathoz.

Az áldozatok közül sokan megfulladtak a füstben, de többen elevenen égtek el cellájukban. A helyi tűzoltók szóvivője, Josue Garcia szerint pokoli látvány fogadta őket, és nem találták az őröket, akiknél a kulcsok voltak. A tűz több mint egy órán át tombolt, mire eloltották. Néhány rabnak csak a tetőt áttörve sikerült kimenekülnie az égő épületből.

Továbbra sem tudni, miért csaptak fel a lángok. Danilo Orellana, a hondurasi fegyházak igazgatásáért felelős vezető elmondta: nem zendülés történt, de még tart a vizsgálat, ami két nyomon folyik: az egyik verzió szerint egy rab gyújtogathatott, míg a másik változat szerint rövidzárlat keletkezhetett. Több tűlélő is arról számolt be, hogy egy fogoly felgyújtotta a saját matracát – írja a Reuters.

Szerdán a börtön előtt újabb zavargás tört ki. A foglyok helyszínre érkező rokonai nem kaptak tájékoztatást a biztonságiaktól, emiatt kövekkel dobálták meg őket. A rendőrök válaszul a levegőbe lőttek és könnygázgránátot dobtak a főleg nőkből álló csoport közepébe.

A szokásosnál is rosszabb körülmények

A comayaguai börtönben nyolcszáz embert tartottak fogva, pedig az intézmény eredetileg ötszáz fősre tervezték. A túlzsúfoltság nem egyedi jelenség: hatezer férőhely van Honduras büntetés-végrehajtási intézeteiben, de több mint 12 500 fogolynak kellene helyet találni. Az ENSZ adatai alapján Hondurasban az egyik legmagasabb az emberölések száma (80 eset 100 ezer lakosonként), és ezért van sok elítélt.

A Human Rights Watch szerint az embertelen zsúfoltság vezetett a mostani tragédiához. Korábban is voltak hasonló esetek. 2003-ban és 2004-ben is tragédiába torkolló börtönlázadások, amelyen 68, illetve több mint száz áldozatot követeltek.

Comayagua a tűz mellett más okból is emlékezetes marad. A latin-amerikai börtönökben általában rossz körülmények között őrzik a rabokat, így gyakoriak a tragédiák. Az eddigi legsúlyosabb eset a brazíliai Sao Paulóban történt 1992-ben, amikor lázadás tört ki egy fegyházban. A brazíliai zendülést leverték, de 111 fogoly életét vesztette, azonban a mostani hondurasi eset új, negatív rekordot állított fel a felkészületlenségben és az emberi áldozatok számában is.

Rovatok