Index Vakbarát Hírportál

Két amerikai tanácsadót lelőttek Afganisztánban

2012. február 25., szombat 15:54

Két amerikai tanácsadó életét vesztette egy lövöldözésben szombaton az afgán főváros, Kabul központjában álló, erősen őrzött belügyminisztérium épületében – közölték biztonsági források és az afgán Tolo televízió.

A támadást az afgán tálibok vállalták magukra. A szervezet szerint a lövöldözés bosszú volt a bagrami NATO-támaszponton történt Korán-égetés miatt.

A minisztérium épületét lezárták, oda senkit sem engednek bemenni, illetve onnan távozni.

Afgán biztonsági illetékesek a brit hírügynökséggel közölték, hogy a két tanácsadó az amerikai haderő ezredese, illetve őrnagya volt.A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint két külföldi partnert lőttek le. Egyelőre nem világos, hogyan történt a támadás. Egy nevének elhallgatását kérő kormányilletékes szerint a két amerikai katonatiszttel az afgán rendőrség végzett, de ő sem közölt további részleteket.

Más afgán illetékesek korábban azt közölték, hogy egy harmadik külföldi lőtt a tanácsadókra. Ezt a NATO egyik szóvivője cáfolta.

Számos afgán minisztériumban dolgoznak amerikai tanácsadók, részben kiképzőként, részben az ellenőrzés átadására készítik fel az afgánokat a külföldi csapatok 2014-re tervezett kivonása utáni időszakra.

Rovatok