Index Vakbarát Hírportál

Bunkereket építenek Tel-Avivban

2012. március 1., csütörtök 12:39 | aznap frissítve

Elkészült Izrael legfejlettebb, négyszintes, 1600 ember befogadására alkalmas légoltalmi bunkere Tel-Avivban. Hivatalos források szerint az átadás időzítésének nincs köze az egyre feszültebbé váló iráni-izraeli kapcsolatokhoz.

A zsidó állam vezetői a közelmúltban utaltak arra, hogy ha Irán nem állítja le az atomprogramját, támadást indítanak ellene. Ha ez bekövetkezne, Irán feltehetően nem habozna a válaszcsapással, és nagy hatótávolságú rakétáival lényegében bármit célba vehet Izraelben. Az izraeli katonai titkosszolgálat vezetőjének becslései szerint az ország ellenségeinek összesen 200 ezer rakétáját irányozzák jelenleg Izraelre.

A kétmilliós Tel-Aviv potenciális célpontnak számít egy rakétatámadás esetén. A várost utoljára Irak támadta rakétákkal 1991-ben. „Ezúttal valószínűleg nem 40 rakétáról lenne szó, hanem sokkal többről” – mondta Móze Tiomkin, a tel-aviv-i önkormányzat egy tisztségviselője.

A támadásoktól a polgári lakosságot a városban található légoltalmi bunkereknek kellene megóvniuk. A már említett új bunker a nemzeti színház, a Habima előtti tér alatt épült és egyelőre parkolóként szolgál, de bármikor átalakítható. Tel-Avivban összesen 250 ezer ember befogadására alkalmas légoltalmi menedék rendszert építettek ki, ennek ellenére hiány van az óvóhelyekből.

Ez is magyarázhatja a legújabb közvélemény-kutatás eredményét, ami szerint az Irán-ellenes támadás egyáltalán nem népszerű. A University of Maryland és a Dahaf Intézet által végzett felmérés szerint a megkérdezett izraeliek 34 százaléka ellenzi Irán megtámadását, 42 százalék csak akkor pártolná, ha az USA is segítene, és csak 19 százalék érvelt a támadás mellett.

Rovatok