nono

Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen menekülnek a szírek Homszból

2012. március 6., kedd 09:24

A szíriai biztonsági erők atrocitásai elől több ezren Libanonban keresnek menedéket. A hadsereg által visszafoglalt homszi Baba Amr negyedből iszonyatos brutalitásról szóló hírek láttak napvilágot.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint csak az elmúlt két napban kétezren menekültek el a szíriai ellenállási központból, Homszból. A menekültek többnyire szinte mindenüket hátrahagyva vágnak neki az útnak.

Homsz a határtól 15 kilométerre fekszik. Az észak-libanoni Arsal városába egyedül vasárnap 150 család érkezett.

A BBC szerint aki csak tud, menekül, aki pedig Homszban marad, a halállal néz szembe, mert a síriai biztonsági erők rendkívül súlyos atrocitásokat követnek el. Ahonnan a lázadók visszahúzódnak, ott a kormányerők veszik át az irányítást, és nem válogatnak az eszközökben.

Ez történt Homsz Baba Amr negyedében is. Az egyik nő arról számolt be, hogy a katonák átvágták a 12 éves fia torkát. A férje 50 méternyire rejtőzött, és látta, ahogy egy katona a bakancsával a gyerek fejére lép, míg egy másik végez vele. A nő szerint a környéken további 35 férfit és fiút gyilkoltak meg.

A BBC nem tudta független forrásból megerősíteni a híreket. a Vöröskereszt embereit Damaszkusz napok óta nem engedi be Baba Amr-ba, biztonsági okokra hivatkozva. Ellenzéki és emberi jogi források szerint viszont a hadsereg begyűjti, megkínozza és kivégzi a férfiakat és a 14 évnél idősebb fiúkat.

A hadsereg egyik elitalakulatából a múlt héten dezertált katonák szerint parancsuk volt arra, hogy mindenre lőjenek, ami mozog, függetlenül attól, hogy katonai vagy polgári célpontról van szó.

A brit Channel 4 híradója hétfőn egy homszi kórházba készült rejtett kamerás felvételt közölt, melyen a kórházi személyzet betegeket kínoz. A felvételen bekötött szemű, sebesült férfiakkal teli kórtermek láthatók, akiket az ágyukhoz bilincseltek. Néhányukon súlyos bántalmazás nyomai láthatók.

Az UNHCR szerint a felvételek megerősítik a főbiztosság más forrásokból származó információit a homszi kórházakban, különösen a katonaiakban zajló viszaélésekről. Az ENSZ független vizsgálóbizottsága februárban megállapította, hogy a szíriai biztonsági erők kiterjedt, rendszeres és súlyos, az emberiesség elleni bűnökig terjedő jogsértéseket követtek el, amivel a jelek szerint az állam legfelsőbb szintjein is tudnak és egyetértenek.

Rovatok