Index Vakbarát Hírportál

Egyedül alakít kormányt Fico

2012. március 15., csütörtök 12:27

Egyedül alakít majd kormányt a parlamenti választások győztes pártjának elnöke, Robert Fico, aki szerint sor kerülhet a szlovák állampolgársági törvény módosítására. Ivan Gašparovič köztársasági elnök délután meg is bízta kormányalakítással Ficót.

Az egyeztetések során bebizonyosodott, hogy a Smernek egyedül kell majd kormányt alakítania - mondta el a kerekasztal-találkozót követő sajtótájékoztatón Robert Fico. A kerekasztal-tárgyaláson az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének a meghívására vettek részt a parlamentbe jutott pártok vezetői csütörtökön Pozsonyban. Ivan Gašparovič köztársasági elnök délután meg is bízta kormányalakítással Ficót.

Módosíthatják az állampolgársági törvényt

Robert Fico a tárgyalások után kijelentette, nem látnak okot arra, hogy változtassanak a kisebbségek jelenleg érvényes status quóján. Hozzátette: valószínűleg sor kerülhet a szlovák állampolgársági törvény módosítására. A Smer elnöke ennek részleteire nem tért ki.

Mint ismert, a Smer vasárnap abszolút többséget szerzett az előrehozott szlovák parlamenti választásokon, a Híd biztos eredménnyel jutott a törvényhozásba. A Szlovák Nemzeti Párt kiesett a parlamentből, és nem került vissza a már a 2010-es választásokon is a bejutási küszöb alatt teljesítő Magyar Koalíció Pártja.

Robert Fico alig kétéves szünet után térhet vissza a hatalomba, miután a baloldali populista Smer a szavazatok 44,43 százalékát megszerezve megnyerte a szlovákiai parlamenti választást. 83 képviselőjükkel kényelmes abszolút többséget szereztek a 150 fős törvényhozásban, és nincs akkora terem a pozsonyi parlamentben, ahol elférne a frakciójuk.

Fico titkos vágya is teljesült, a párt több mint egymillió szavazatot kapott, ugyanakkor nem jött össze a titkon remélt alkotmányos többség, melyhez Szlovákiában ez háromötödös többség, 90 képviselő kellett volna. A korábbi nyilatkozatok alapján nem volt elképzelhetetlen, hogy ehhez koalíciós társat keres magának Fico, ám csütörtökre kiderült, egyedül alakítanak kormányt.

Rovatok