Index Vakbarát Hírportál

Leváltották Csungking párttitkárát

2012. március 15., csütörtök 11:24

A maffia elleni harc keménykezű vezetőjét, Po Hszi-Lajt leváltották Csungking város párttitkári posztjáról, miután jobbkeze, a város rendőrfőnöke és alpolgármestere tisztázatlan okokból februárban egy napot töltött a szomszédos város amerikai konzulátusán.

Sokan Vang Li-csün az amerikai konzulátuson tett titokzatos látogatása politikai következményének tartják, hogy leváltották a 30 milliós Csungking város pártbizottságának titkárát, Po Hszi-lajt (Bo Xilai), aki 2007 óta töltötte be e tisztséget.

Esélye volt bekerülni a legszűkebb pártvezetésbe

Póról korábban az a hír járta, hogy a maffiák elleni harc vezetőjeként esélye lehet az idei pártkongresszuson bekerülni a párthierarchia legmagasabb, legszűkebb körű testületébe, a politikai bizottság állandó bizottságába, de erről a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának (KKP KB) döntése értelmében lemondhat. A központi bizottság ugyanis úgy határozott, hogy a 63 éves Po immár semmiféle párttisztséget nem tölt be a központi igazgatású délnyugat-kínai városban.

Ugyancsak a KKP KB döntött Vang Li-csün (Wang Lijun) alpolgármester, volt városi rendőrfőnök eltávolításáról. Vang Li-csün február 6-án eddig ismeretlen okokból az Egyesült Államok csengtui (Chengdu) konzulátusára ment és ott egy napot töltött. Ügyében távozását követően azonnal nyomozást indítottak.

Vang Li-csün a nagyhatalmú csungkingi pártvezető, a 63 éves Po Hszi-laj (Bo Xilai) jobb kezeként volt ismert és vezető alakja volt annak a szervezett bűnözői csoportokkal leszámoló kampánynak, amelyre Po kapott politikai felhatalmazást. A kusza, helyenként a városvezetést, a rendőrséget és az igazságszolgáltatást is behálózó bűnszövetkezetekkel éveken át küzdő politikus a kommunista párt politikai bizottságának is tagja volt.

Vang, aki a közbiztonsági hivatal vezetője volt, korábban sok fenyegetést kapott, közismerten kemény kezű volt és sikeres. Vang rendőrfőnökként kíméletlenül lecsapott a különböző szervezett bűnözői csoportokra, a megvesztegetőkre, a korrupt vezetőkre, tekintet nélkül arra, hogy meddig ért a kezük, vagy milyen pozícióban voltak. Helyettesét, Ven Csiangot (Wen Qiang) korrupció miatt 2010-ben kivégezték.

Nem tudni, hogy mi történt az amerikai konzulátuson

Po Hszi-laj a csungkingi modell felépítésével közismerten a "baloldali értékek" megőrzése, a forradalmi dalok népszerűsítésével a vörös kultúra életben tartása mellett tette le voksát. Szűkebb hazájában igen nagy népszerűségre tett szert. Po - aki korábban kereskedelmi miniszter is volt - a gazdaság fellendítésében és Vang segítségével a közbiztonsági állapotok javításában jelentős sikereket ért el.

A kínai belpolitika emblematikus alakjának, a csungkingi botrány legmagasabb rangú érintettjének további politikai karrierje egyelőre ismeretlen. Arról nem szólnak a csütörtöki hírek, hogy a büntetés következtében Po elvesztette volna tagságát a KKP KB 25 tagú politikai bizottságában. Ami azt jelenti, hogy ellene nincs fegyelmi eljárás folyamatban.

A hírek arról nem szólnak, hogy milyen eredményre jutott a nyomozás, miért ment Vang Li-csün az amerikai konzulátusra és mit mondott ott. A körülmények ismeretében és az ügy kényes volta miatt azonban félő, hogy erről nem sok részlet kerül majd napvilágra hivatalos kínai forrásból.

A kínai miniszterelnök szerdán kérdésre válaszolva azt üzente a csungkingi vezetésnek, hogy vonja le a tanulságot a történtekből, s azt ígérte, hogy a már előrehaladott nyomozás végleges eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt. Ven a politikai reformok szükségességéről is beszélt, és - azok híján - egy esetleges kulturális forradalomszerű történelmi tragédia bekövetkeztét emlegette.

Po helyére az 1946-ban született Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang) került, aki 2008 óta miniszterelnök-helyettes Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányában, s korábban három tartományban is volt párttitkár. Vangot a központi pártapparátusból Ho Ting (He Ting) váltja majd az alpolgármesteri székben. Ho korábban Csinghaj (Qinghai) tartományban volt már rendőrfőnök és alpolgármester.

Rovatok