Index Vakbarát Hírportál

Gurmai is tiltakozik DSK látogatása ellen

2012. március 20., kedd 21:21

Az Európai Parlament (EP) elnökének, Martin Schulznak írt levélben tiltakozott három EP-képviselő, köztük Gurmai Zita az ellen, hogy a testület brüsszeli székházába látogasson Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemi erőszak vádja miatt lemondott korábbi vezérigazgatója.

A három képviselő a március 27-re tervezett látogatás lemondását követelte keddi levelében.

„Sajnálkozással és haragosan tudtuk meg, hogy egyik kollégánk, Alexander Alvaro kezdeményezésére meghívták Dominique Strauss-Kahnt az Európai Parlamentbe" – írja a három EP-képviselő, a szocialista Véronique de Keyser és Gurmai Zita, valamint a Zöldek csoportjához tartozó Isabelle Durant.

„A nők méltóságáért vívott küzdelmünk nevében mi ellenezzük ezt a meghívást és arra kérjük Önt, elnök úr, hogy gondoskodjon róla: ez a parlament a törvényhozó munka helyszíne maradjon, ahol tiszteletben tartják mindenki érzékenységét – nem pedig egy médiaküzdőtér, ahol show-t és látványosságot kell csinálni" – szögezik le.

Az IMF volt vezetőjét EP-képviselők egy csoportja hívta meg, hogy a világgazdasági válság tanulságairól tartson előadást.

A valóban elismert közgazdász, Dominique Strauss-Kahn tavaly kénytelen volt lemondani az IMF vezetői posztjáról, mert őrizetbe vették New Yorkban, ahol egy szállodai szobalány nemi erőszakkal vádolta meg. S bár a bűnperből a nő szavahihetőségét övező kételyek miatt végül nem lett semmi, a férfi magánéletéről időközben kitudódott részletek miatt (például hogy rendszeresen vett részt különböző szexpartikon) Dominique Strauss-Kahnt szinte minden hivatalos programján felháborodott tiltakozók fogadják. Ez történt például március 9-én is az angliai Cambridge-ben, az ottani, világhírű egyetemen, ahol szintén világgazdasági témában tartott előadást: a tüntetők még a rendőrökkel is összecsaptak.

Rovatok