Index Vakbarát Hírportál

Kamera lehetett a toulouse-i gyilkosnál

2012. március 20., kedd 16:42 | aznap frissítve

Több nyomot is vizsgálnak a francia hatóságok a toulouse-i és a montaubani gyilkosságok ügyében, miközben az ország történetének egyik legnagyobb hajtóvadászata indult az elkövető ellen: több mint kétszáz rendőrt állítottak a felkutatására. A nyomozók két szálon nyomoznak, az iszlámista és a szélsőjobboldali indítékot is vizsgálják.

Claude Guéant belügyminiszter már megerősítette, hogy az egyik szemtanú szerint a motorral érkező, bukósisakot viselő merénylő nyakában egy Gopro márkájú kamera volt. Egyelőre vizsgálják, hogy az elkövető készített-e felvételeket, és ezeket feltette-e az internetre.

Egy másik szálat is vizsgáltak, 2008-ban ugyanis három katona náci zászlóval pózolt a 17. ejtőernyős ezrednél, ahol a korábban megölt katonák is szolgáltak. A Le Monde rendőrségi forrásai szerint csak annyi biztos, hogy egyiküket már március 16-án meghallgatták még az ejtőernyősök meggyilkolása után.

Az ügyészség kedden este fél hatkor tartott sajtótájékoztatót, de lényeges új információ nem derült ki. Jelezték, hogy semmilyen szálat nem zártak még ki. Emellett elismerték, hogy négy nap telt el az első kettő, és a második valamint a harmadik gyilkosság között is, ugyanakkor ilyen jellegű összefüggést még nem lehet kijelenteni.

Hét halott, két sebesült

A támadó hétfőn reggel egy 30 éves vallásoktatót, két kisfiát és az igazgató tízéves kislányát ölte meg egy zsidó magángimnázium közelében, két másik embert életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Ugyanaz a tettes ölt meg március 11-én Toulouse-ban egy szolgálaton kívüli katonát, március 15-én a közeli Montaubanban pedig két másikat.

A térfigyelő kamerák felvétele alapján a merénylő közepes testalkatú, képzett fegyverhasználó. A hétfői gyilkosságig .45-ös fegyvert használt, de a zsidó iskola elleni támadásnál két fegyvert is bevetett. Amikor a 9 mm-es csütörtököt mondott, a .45-össel folytatta a lövöldözést. A március 6-án lopott Yamaha T-Max robogó színét megváltoztatta az utolsó két támadás között: fehérre festette a járművet.

A támadás után az összes francia felekezeti iskoláját rendőrök őrzik majd, ahogy a zsidó és muzulmán imaházakat is. A Toulouse környékén bevezetett maximális, skarlátvörös riadó alapján a rendőrség és a hadsereg leállíthatja a tömegközlekedést, és intézmények bezárásáról is dönthet.

A legutóbbi négy áldozat holttestét még kedden Izraelbe szállítják. Kedden délelőtt tizenegy órától egyperces néma csendet rendelt el az elnökválasztási kampányt felfüggesztő Nicolas Sarkozy köztársasági elnök, és több városban is megemlékeztek az áldozatokról. A franciaországi zsidó és muzulmán közösségek vasárnapra csendes menetet szerveznek Párizsba a Toulouse-ban és Montaubanban megölt áldozatok emlékére.

Szerdán temetik el az áldozatokat

A párizsi Roissy repülőtéren Nicolas Sarkozy államfő és Francois Fillon miniszterelnök zárt körű megemlékezésen búcsúzott az áldozatoktól. A holttesteket Alain Juppé külügyminiszter – aki Michel Mercier igazságügyi miniszterrel, Yossi Gal izraeli nagykövettel és a franciaországi zsidó szervezetek képviselőivel együtt szintén részt vett a ceremónián –, valamint a hozzátartozók kísérik tovább az El Al légitársaság éjfélkor induló menetrendszerű járatával Izraelbe, ahol szerdán délelőtt kerül sor a temetésre. (MTI)

Rovatok