Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a toulouse-i merénylő

2012. március 22., csütörtök 11:48 | aznap frissítve

Fontosabb részletek
 

A hatóságok megerősítették, hogy a toulouse-i merénylő meghalt a csütörtök délelőtti kommandósakcióban, rendőrségi források szerint Mohamed Merah ellenállt, fegyverrel a kézben halt meg. A perceken át tartó tűzharcban öt rendőr is megsérült.

Claude Guéant belügyminiszter után François Molins ügyész árult el részleteket az akcióról. Hangsúlyozták, hogy a kommandósok mindent megtettek, hogy élve fogják el a férfit, parancsba adták nekik, hogy csak önvédelemből lőjjenek. Miután nem érkezett életjel a lakásból, behatoltak az ajtón és az ablakokon keresztül.

A kommandósok hajszáloptikával derítették fel a szobákat, Merah a fürdőszobába zárkózott be. Amikor a fürdőszobához értek, a férfi fegyverrel a kézben kirontott és lőni kezdett, a rendőrök fedezékbe vonultak, onnan lőttek vissza. A kommandósok egyik tapasztalt tagja azt mondta, hogy „még soha nem látott ilyen erőszakos támadást".

A merénylő golyóálló mellényt viselt, és legalább harminc lövést adott le egy .45-ös fegyverrel, Molotov-koktélok, és rengeteg lőszer is volt a közelében. A tűzharcban több fegyvert is használó Merah a lövöldözés végén fegyverrel a kézben az ablak felé tartott, amelyen kiugrott, de Molins elmondta, hogy a kommandósok lövései eltalálták, fejbe lőtték a férfit. A földön már holtan találták meg. A belügyminiszter és a rendőrség sem árulta el, de a Le Monde szerint az első emeletről esett ki a merénylő.

Nem tudni, voltak-e társai

Tovább vizsgálják, hogy voltak-e a merénylőnek társai, egyelőre nem egyértelmű, hogy pontosan milyen szálak fűzték az al-Kaidához, vagy szélsőséges csoportokhoz. Az AFP szerint egy al-Kaidához köthető csoport, a Jund al-Khilafah vállalta, a merénylő halála után a toulouse-i gyilkosságokért a felelősséget. A csoport korábban Afganisztánban és Kazahsztánban elkövetett támadásokat vállalt magára.

Az ügyész a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el minden általuk ismert részletet, de megerősítette, hogy a merénylő mindhárom gyilkosságot felvette kamerával. „A testvéreimet ölöd, én téged öllek meg" – mondta a merénylő az első gyilkosságnál, amelyben egy katonával végzett. Molins szerint a férfi azt állította, hogy már feltöltötte a videókat az internetre, de nem tudják hova, és mikor. Merah azt is elmondta a tárgyalások alatt, hogy a különböző bűnügyekből szerzett pénzekből tudott fegyvereket vásárolni.

A helyszínen a tudósítók között elterjedt a hír, hogy a rendőrségi akció közben egy férfi a ház felé futott, ezért őrizetbe vették. Ezt ugyanakkor hivatalos források nem erősítették meg. A BBC szerint a nyomszakértők és a helyszínelők most vizsgálják Merah lakását, ahol arra utaló nyomokat keresnek, hogy kapcsolatba hozható-e más szélsőséges cselekményekkel.

Elszánták magukat az akcióra

Több mint harminc órája tartó patthelyzet után csütörtök délelőtt fél tízkor indított akciót a francia elitkommandó, a RAID a szerda hajnal óta körbekerített négyemeletes toulouse-i házban az ellen a lakás ellen, ahova a zsidó iskolánál történt hétfői gyilkosságok elkövetője, az egy héttel korábban három francia ejtőernyős katonával is végző gyanúsított bezárkózott.

Fél tizenegy körül a korábban alkalamzott módszerhez hasonlóan a RAID gránátok robbantásával akarta felhívni a férfi figyelmét, de nem tapasztaltak mozgást a lakásban, ezért a kommandósok a kiürített házban a Merahéval szomszédos lakásban foglalták el állásaikat. Claude Guéant belügyminiszter akkor még nem erősítette meg, hogy a végső támadást kezdték volna meg, de „lépéseket tesznek", de hamar egyértelművé vált, hogy behatolnak a lakásba. Tűzoltóautó és mentők is a biztonsági kordonon belülre érkeztek.

A francia hatóságok korábban hangsúlyozták, hogy élve akarják elfogni a merénylőt, ezért a kifárasztásos taktikát választották. Elzárták a házban a gázt, az áramot és a vizet is. Csütörtök déllelőtt azonban úgy tűnt, elfogyott a türelmük, és elszánták magukat az akcióra. A behatolást indokolta, hogy azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy a gyanúsított már órák óta halott volt, mivel nem adott életjelet magáról és a tárgyalások is megszakadtak.

Merah kedden egészen estig tárgyalt a hatóságokkal, előbb azt állította, hogy délután, majd pedig azt, hogy este megadja magát. Ugyanakkor a tárgyalások végére már azt mondta, hogy „fegyverrel a kézben akar meghalni", mondta Claude Guéant belügyminiszter. Jelezte, hogy nem adja meg magát, és megöli a rendőröket, ha megpróbálják elfogni. A harminckét órán át tartó ostromról bővebben itt olvashat>>>

Pakisztánban és Afganisztánban is járt

A karosszérialakatosként dolgozó férfit szomszédai udvariasnak és csendesnek írták le a Reutersnek, szerette a focit és a motorokat. A Journal du Dimanche francia lapnak nyilatkozó egyik barátja, Samir elmondta, hogy még előző héten is találkoztak egy szórakozóhelyen, teljesen sokkolta őket, hogy Merah követte el a gyilkosságokat. Ugyanakkor volt már dolga a törvénnyel: korábban kisebb bűncselekményeket követett már el, és voltak köztük erőszakosak is.

A hatóságok is megerősítették, hogy a férfi többször is járt Pakisztánban és Afganisztánban, ugyanakkor nem egyértelmű, hogy pontosan mikor került kapcsolatba az ottani szélsőségesekkel. A Le Monde információi szerint 2010-ben és 2011-ben is járt Pakisztánban, ahol a lényegében ellenőrizetlen törzsi területeken kapott kiképzést olyan táborokban, ahol pakisztáni tálibok mellett külföldi dzsihadisták is megfordultak.

A Le Monde úgy tudja, hogy Merah járt Izraelben, Szíriában, Irakban és Jordániában is. Arról ellentmondó információk vannak, hogy Iránban is járt-e a merénylő. François Molins ügyész szerint a börtönben kezdett a radikálisabb ideológiák felé fordulni. A titkosszolgálatok szerepét annyiban védte meg, hogy Merah nem hívta fel magára a figyelmet, mióta visszaérkezett Afganisztánból. A merénylőről bővebben itt olvashat>>>

Vizsgálnák a titkosszolgálatok felelősségét

Claude Guéant belügyminiszter elmondása szerint a férfiről már évek óta tudott a terrorelhárítás, több visszaélést is elkövetett korábban, de ezek között voltak erőszakos cselekmények is. Két hete azért kellett megjelennie a bíróságon, mert jogosítvány nélkül vezetett. A férfi radikalizálódásában szalafista ideológia is szerepet játszott.

Guéant csütörtökön az akció után köszönetet mondott a RAID embereinek, és a nyomozásban résztvevő összes egységnek, mivel szerinte rövid időn belül sikerült a merénylő nyomára bukkanni. Alain Juppé külügyminiszter ugyanakkor arról beszélt az Europe 1 rádióban, hogy meg kell vizsgálni, a titkosszolgálatok követtek-e el hibát Merah megfigyelésében. A BBC szerint egyértelműen titkosszolgálati hiba volt, hogy Mohamed Merah nem volt 24 órás megfigyelés alatt.

Sarkozy kemény fellépést ígért

Nicolas Sarkozy köztársasági elnök köszönetet mondott az igazságszolgáltatás képviselőinek, szerinte mindent megtettek, hogy bíróság elé állíthassák a férfit, de nem veszélyeztethettek ehhez további életeket. Sarkozy óva intett a muzulmán közösség elleni indulatoktól, egyben arról beszélt, hogy Franciaország megvédi az értékeit. Megbüntetik, akik rendszeresen felkeresnek a terrorizmussal szimpatizáló, vagy pedig gyűlöletre buzdító honlapokat, ahogy azokat is, akik külföldre utaznak, hogy terrorizmussal összeköthető képzésen vegyenek részt.  A köztársasági elnöki hivatal közleménye szerint Sarkozy együttérzését fejezte ki az áldozatok családjának.

Az elnökválasztáson Sarkozy legnagyobb kihívója, a szocialista Francois Hollande is együttérzését fejezte ki, egyben azt mondta, hogy Merah nagyon veszélyesnek bizonyult, gratulált a RAID csapatainak bátorságához és elszántságához. A terrorizmus elleni harcnak folytatódnia kell. „A köztársaság a legerősebb, ezt a leckét kell megtanulnunk a történtekből" – mondta. A hétfői gyilkosságok után felfüggesztett elnökválasztási kampány is újraindult.

Merah korábbi ügyvédje, Christian Etelin szerint a végkifejlet logikus következménye volt a rendőrség által alkalmazott stratégiának. Szerinte semmit sem lehetett tenni a párbeszéd helyreállításáért, miután egyre jobban és jobban bekerítették, „és elvágták a valóságtól".

Az egyik franciaországi zsidó szervezet vasárnapra csendes menetet szervez, amelyre minden toulouse-it várnak majd.

Rovatok